Doorgaan naar artikel

‘Om- en doorschakelen’

Foto: ANP

Foto: ANP

En toen was het alweer tweeduizend een-en-twin-tig!

De aanloop naar die millenniumwisseling was best spannend, want de wereld zou compleet vergaan, volgens doemdenkers en complottheorieën. Uiteindelijk bleek er weinig aan de hand, hoefden we niet alles om te schakelen en bleef de wereld gewoon doordraaien.

Doorschakelen

Zeker onze zachtfruittelers schakelden daarna flink door. De ontwikkeling van bedrijven ging als een speer. Er werd volop uitgebreid, omgeschakeld of gespecialiseerd. Af en toe een flinke hobbel, maar met de wind in de zeilen kan het hard gaan. Of juist andersom. Iedereen moest op een of andere manier schakelen op de situatie, kansen en belemmeringen die zich voordeden. Omschakelen dus en daarna vooral kunnen dóórschakelen.

Ook nu is het omschakelen

Omschakelen is het nu ook zeker met alle beperkingen, quarantaines en lockdowns die dat akelige coronavirus met zich meebrengt. In plaats van elkaar overal te ontmoeten, blijven we voortaan thuis voor Teams-overleg, Zoom-vergaderingen en webinars. Met als enig voordeel dat onze reistijd zich beperkt tot dat wandelingetje op het erf of binnenshuis. Goed werkend internet en moderne apparatuur zijn een eerste levensbehoefte geworden.

Techniek vraagt soms om doorzettingsvermogen

En die techniek vraagt soms wat meer doorzettingsvermogen als het niet werkt. Maar, en dit zeg ik ook tegen mijn kinderen, volgens het motto van Pippi Langkous lukt uiteindelijk alles: ‘Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Omschakelen dus, want als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. En daarna weer lekker door.

Ander perspectief

Maar deze uitzonderlijke periode waarin we ons nu wereldwijd bevinden, brengt ook mooie dingen met zich mee. Een paar versnellingen lager en bewuster met je dagelijkse beslommeringen bezig zijn. Even de dingen vanuit een ander perspectief bekijken. Genieten van grote én kleine dingen. Wat vind je nu écht belangrijk als persoon, voor je familie of als ondernemer? We moesten omschakelen. Want als het niet langs de gebruikelijke weg lukt, zoeken we naar oplossingen hoe dan wél. En dat kan ook positief uitpakken.

Doorschakelen in 2021

Via deze weg een prachtig, kersvers nieuw jaar gewenst. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen en vooral mooie inzichten. Die we kregen omdat we moesten omschakelen. En dan kunnen we in 2021 weer gewoon lekker doorschakelen. Succes!

Beheer
WP Admin