Doorgaan naar artikel

‘Of liever geen Haagse herrie?’

Caroline van der Plas (BBB) mag als kamerlid haar boerengeluid laten horen. - Foto: Ronald Hissink

Caroline van der Plas (BBB) mag als kamerlid haar boerengeluid laten horen. - Foto: Ronald Hissink

Vandaag toch weer een trekker voor het Binnenhof. De BoerBurgerBeweging is er ook om de tuinder een stem te geven in het Haagse. Of kan het daar maar beter stil blijven rond kassen, kolen en kanzi‘s?

De BoerBurgerBeweging (BBB) kwam pas in de laatste dagen van de verkiezingscampagne boven het maaiveld uit. Lijsttrekker Caroline van der Plas maakte vandaag in stijl haar entree in de Haagse politiek: in een trekker, geparkeerd voor het Mauritshuis, met uitzicht op het Torentje van premier Rutte. Wat weinigen vooraf hadden becijferd – want hoeveel boeren heeft Nederland, dat zou toch gaan struikelen over de kiesdrempel? – de zetel is binnen!

Uitgesproken boerengeluid

Dat betekent dat we in de Tweede Kamer tot aan de volgende Kamerverkiezingen een uitgesproken boerengeluid kunnen verwachten. Maar of de tuinder daar per se blij mee moet zijn is nog wel de vraag. Gekeken door het filter van algemene uitslagen lijkt met name de glastuinbouw weinig met BBB te hebben. In het Westland haalde de partij maar 0,4% van de stemmen.

In onze eigen verkiezingspoll was helaas – ook om de eenvoudige technische reden dat onze poll-app maar 15 keuzemogelijkheden toelaat – geen aparte mogelijkheid om te ‘stemmen’ op BBB. Ook specifiek stemmen op Joost Eerdmans en zijn JA21 kon daardoor niet.

Warme pleitbezorger

U mag nu met een stem op de nieuwe poll alsnog zeggen of u in BBB een warme pleitbezorger ziet van de landbouw én de tuinbouw. Maar wellicht onderschrijft u de stelling van het gedesillusioneerd weer afgehaakte boerenkamerlid Von Martels. Dat je als sector maar het beste onder de Haagse radar kunt blijven.

Hoe de tuinbouwsector onder de radar toch graag wat beleidswensen ingevuld zou willen zien door de nieuwe Kamer en het nieuwe kabinet – over het beter regelen van arbeid, over de energietransitie en over meer aandacht voor het gezonde tuinbouwproduct – dat leest u volgende week in Groenten & Fruit Magazine.

Beheer
WP Admin