Doorgaan naar artikel

Of ik mijn mond dicht wilde houden

Weten jullie het nog? Vorig jaar. Toen ik uit mijn slof schoot over het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn. Sinds die tijd heeft er zich veel afgespeeld.

Ik weet intussen hoe het voelt een bekende Nederlander te zijn, want iedereen roept ‘hoi’ tegen je. In die tijd heb ik me laten strikken door de BBB om voor hen bij het waterschap te gaan. Eerlijk gezegd, ge-wel-dig om te doen.

Lees ook: Jolanda Nooijen: ‘Actie tegen nitraatrichtlijn is ook voor Amsterdammers’

Waar jaren de focus heeft gelegen op het aankopen van grond om natuur aan te leggen, gaan wij er nu voor zorgen dat de focus komt te liggen op schoon gezuiverd rioolwater dat je uiteindelijk weer gewoon kunt drinken, dus niet die troep die nu uitgespuugd wordt. Moet kunnen toch, er zijn genoeg mestverwerkers die dat presteren dus waarom dan niet met ons riool.

Ik dacht het nooit mee te maken, maar ik heb deze keer ook ‘reces’

Tja, dan kom je voor keuzes te staan en onze belastingcenten zijn maar één keer uit te geven. Dus die eerste hobby van het waterschap komt dadelijk op de tweede plaats. Ik heb nu alweer zin in de vergaderingen van aanstaande september, want heus, ik dacht het nooit mee te maken, maar ik heb deze keer ook ‘reces’. Dat bij thuiskomst er nog een volledige functie ligt op mijn eigen bedrijf, daar denken we maar even niet aan.

Avontuur bij LTO-vakgroep

Deze hele geschiedenis bleef ook in Den Haag niet ongezien, maar dan door LTO Nederland. Of ik een functie wilde bekleden binnen de vakgroep Akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt? Aangezien ik nog wel wat ‘tijd’ over had, ben ik ook in dit avontuur gedoken.

En geloof me, ook geweldig, veel nieuwe mensen leren kennen, als eerste weten welke problemen op ons afkomen, heel Nederland door crossen, op visite in Brussel, bedrijfsbezoeken en lezen, heel veel lezen. Ik moet bekennen dat dat als moeder toch wel het nodige van je verlangt en dat het thuisfront ook concessies moet doen, alhoewel sommigen die dan weer creatief invullen en ervan profiteren.

Cursus politiek correct antwoorden

Zoals jullie van mij kunnen verwachten, vlog ik erop los, zonder naam, zonder toenaam, maar wel duidelijk waar ik mee bezig ben. Helaas, ‘Den Haag’ vond dat minder en toen ik voor de tweede keer gebeld werd met de mededeling of ik mijn mond dicht wilde houden en mij een cursus politiek correct antwoorden werd aangeboden, heb ik de eer aan mezelf gehouden en heb ik weer afscheid genomen.

Kijk, het zit zo: mijn man probeert al vijfentwintig jaar mij de mond te snoeren en dat is hem nog nooit gelukt, laat staan dat LTO Nederland dat in vijf maanden zou lukken … 😉

Share this

Jolanda Nooijen
Jolanda Nooijen

vollegrondsondernemer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin