Oerlemans: 15% minder erwten door droogte

20-07-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Oogsten van erwten - Foto: Henk Riswick
Oogsten van erwten - Foto: Henk Riswick

Oerlemans Foods mist door de droogte 15% opbrengst van de tot nu toe geoogste erwten.

Dat zegt Lou Heijnen, directeur productie bij het industriegroenteverwerkende bedrijf. “We hebben een moeilijke tijd gehad door de hitte, vooral in de erwten. Niet alleen door slechte opbrengsten, maar ook doordat alles een week eerder van het land moest dan gepland.”

Kurkdroog in het Zuiden

Hoe zuidelijker hoe slechter, blijkt uit zijn relaas. “Wij hebben zo’n 70% van de erwtenproductie binnen, maar collega’s in België pas 60%. Daar waren ook meer problemen met het zaaien. Sperziebonen moet je bijvoorbeeld ondiep zaaien, maar daar is dus vocht bij nodig. Bij ons zijn de meeste telers ingericht op beregenen en dat maakt het zaaien in droge omstandigheden mogelijk.”

In Zuid-Nederland, België en Noord-Frankrijk was het kurkdroog dit voorjaar. In België wordt vanwege de grote verliezen aangestuurd op een landbouwramp.

‘Verliezen zijn niet meer in te halen’

De weersituatie is compleet anders nu, maar de gedane schade blijft. Heijnen: “Verliezen zijn niet meer in te halen. De percelen staan er nu echter florissant bij. Een enorm contrast met 2016.”

Cees Geven, directeur van telersvereniging De Schakel, noemt het wat betreft opbrengsten een ‘normaal jaar’, maar ‘de inspanningen voor het beregenen zijn bovengemiddeld’. “Zonder beregenen, in Duitsland vaak aan de orde, is het erg lastig dit seizoen. Enkele uitzonderingen daargelaten verwacht ik in ons werkgebied normale opbrengsten, dankzij het beregenen.”

Vos
Petra Vos redacteur vollegrondsgroenten


Beheer