Doorgaan naar artikel

NVWA: zorgen om pakstation kiemgroente

Image

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft bij de Europese voedselautoriteit haar zorg geuit over een Belgisch pakstation van kiemgroente.

Twee afzonderlijke zaken van besmetting van partijen met salmonella en listeria leiden naar dit bedrijf, stelt de NVWA na onderzoek in Nederland. Eerder werd al bekend dat een Nederlands productiebedrijf voor sojascheuten werd onderzocht door de NVWA na een melding van listeriabesmetting uit België, maar hier is niets ongewoons gevonden, stelt een NVWA-woordvoerder. De inspecteurs onderzochten de eigen monitoringsgegevens van het teeltbedrijf. De listeriabesmetting lijkt afkomstig van het Belgische pakstation, denkt de NVWA.

Datzelfde bedrijf is betrokken bij een grote terugroepactie vanwege salmonella in België, maar ook in Nederland afgelopen week. “Van deze partij is 240 kilo naar een horecagroothandel in Zeeland geleverd. Daarvan is 15 kilo uitgeleverd, onder meer in loempia. Deze partij is teruggeroepen.” Volgens de NVWA moet er wel iets aan de hand zijn bij het pakbedrijf. “Er zijn twee besmettingen, waarbij hetzelfde bedrijf genoemd wordt. Dat baart zorgen, we denken dat de nabesmetting is opgetreden op het verpakkingsbedrijf.” Daarom meldt de NVWA de uitkomst bij de EU-dienst EFSA.

Univeg maakte vorige week bekend ook partijen kiemgroente uit de markt te halen. De NVWA kon niet zeggen of er een relatie is met deze zaken.  

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin