Doorgaan naar artikel

NVWA worstelt met fusie en bezuinigingen

Image

De Nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) worstelt met de gevolgen van fusieperikelen en bezuinigingen.

Volgens de organisatie moet er nog veel gebeuren voordat hetzelfde veiligheidsniveau kan worden gegarandeerd als voor de grote fusie van inspectiediensten.

Dat blijkt uit het onlangs naar de Tweede Kamer gestuurde jaarverslag over 2011. Behalve een terugblik, biedt het rapport vooral ook een doorkijkje naar de toekomst. Op 1 januari van dit jaar fuseerden de Algemene Inspectiedienst, de Plantenziektenkundige Dienst en Voedsel en Waren Autoriteit. Tegelijkertijd bezuinigde het kabinet zo’n 12 procent op het budget van de fusie-organisatie. En dat levert spanningen op.

“Hetzelfde veiligheidsniveau bieden met minder middelen dwingt ons nieuwe wegen in te slaan”, stelt inspecteur-generaal Wim Schreuders in het jaarverslag. “We gaan meer op afstand van bedrijven opereren die met minder toezicht toekunnen. Deze visie is nog geen realiteit. Het is de komende jaren een uitdaging om én invulling te geven aan verdergaande bezuinigingen, én te vernieuwen, én om met de huidige methoden een hoog niveau van veiligheid te creëren.”

Eén van de belangrijkste taken van de NVWA is het bewaken van de voedselveiligheid. Juist op dat vlak zijn de afgelopen jaren fouten gemaakt. Volgens de NVWA is sindsdien veel ten goede veranderd.

In 2011 speelde de NVWA een belangrijke rol bij een aantal ingrijpende incidenten. Zo gaf de organisatie adviezen over vee, gewassen en waterbassins na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. In het voorjaar werd als gevolg van de Ehec-crisis de relatie tussen ziektegevallen en de levensmiddelenketen onderzocht. En december ging de dienst de fout in bij de import van stro uit Turkije en Servië; twee partijen van in totaal bijna 900 ton zijn toen tegen de regels Nederland ingevoerd.

Bron: Boerderij

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin