Doorgaan naar artikel

NVWA wil kosten keuringen eerlijker verdelen over keten

De NVWA wil keuringskosten meer direct doorberekenen aan handelsbedrijven. Uit onderzoek van Wageningen University blijkt dat dit voorstel mogelijk bedrijven raakt. Met name kleine bedrijven zijn bang dat het hun marges raakt.

Dat wil nog altijd niet zeggen dat de aangekondigde tariefsstijgingen van de NVWA voor 2023 onevenredig zijn, concluderen onderzoekers van Wageningen UR. Daarvoor is geen bewijs gevonden. Dan moet de kostenstijging de bedrijven echt hard raken. Dat is niet bewezen omdat de verschillen tussen de bedrijven zo groot zijn, stelt de NVWA.

Sommige handelsbedrijven hebben het zwaar door bijvoorbeeld de energiecrisis. Kostenstijging van de NVWA kan dan hard aankomen. Dat kan bijvoorbeeld als hun partij goederen (met een hoog risico) wordt geselecteerd voor een steekproef. In de tariefplannen staat dat de keuringskosten dan worden doorberekend aan dat bedrijf. De NVWA overweegt om die kosten toch om te slaan over alle bedrijven die in deze hoog-risicoproducten handelen.

Hogere keuringskosten brengen exportpositie niet in gevaar

De WUR-onderzoekers hebben ook geen signalen dat de Nederlandse exportpositie in gevaar komt als het nieuwe tarievenstelsel doorgaat. Het bedrijfsleven is in staat efficiënt te werken.

NVWA-kosten voor plantaardige sectoren stijgen flink. In de nieuwe kostendekkende berekening stijgen de kosten circa € 4 miljoen, maar worden deze niet allemaal doorberekend. Vooral de kosten voor het verstrekken van export- en importcertificaten stijgen snel, maar bijvoorbeeld kosten van databeheer worden niet doorberekend aan klanten in bijvoorbeeld groentenhandel.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin