Doorgaan naar artikel

NVWA: twijfel over ToBRFV-spoor na verzekeringscheck

Archiefbeeld van jonge tomatenplanten. - Foto: Gerard Boonekamp.

Archiefbeeld van jonge tomatenplanten. - Foto: Gerard Boonekamp.

De NVWA erkent twee ToBRFV-sporen naar Nederland niet, na Oostenrijkse verzekeringscontroles op plantmateriaal.

Begin dit jaar meldde Oostenrijk besmettingen gemeld met het tomatenvirus ToBRFV. De vondsten zijn gedaan in Nederlands uitgangsmateriaal. Onder meer deze besmettingen waren aanleiding voor de Europese Commissie om de lidstaten op te roepen hun controlesystemen tegen het licht te houden.

Kruisbesmetting

De NVWA denkt nu dat deze vondsten niet uit Nederland komen, zo laat de autoriteit desgevraagd weten. “De NVWA heeft deze positieve toetsuitslagen niet kunnen herleiden tot besmettingen bij plantenkwekers. Er is een sterk vermoeden van kruisbesmetting van de monsters, ook omdat er bij meerdere teeltbedrijven in het betreffende land afgelopen jaar al een besmetting was aangetoond. Deze besmetting kan zijn overgebleven.”

Volgens de NVWA kiezen veel vruchtgroente-teeltbedrijven in Oostenrijk ervoor om jonge planten bij aankomst in het betreffende land te toetsen, onder meer in verband met verzekeringen.

Paprika en tomaat

De vondsten betroffen jonge plantjes en niet zaad, stelt de NVWA. Het zou gaan om een besmetting in paprika en een besmetting in tomaten. Niet duidelijk is welke resistentie het paprikaras had. Veel gangbare paprikarassen hebben namelijk een afdoende resistentie.

Vroege en late meldingen

Uit meldingen van de Oostenrijkse plantgezondheidsdienst zijn begin dit jaar in de plaats Tadten en Wenen besmettingen gemeld met ToBRFV. Als het om bestaande besmette bedrijven gaat, zou het kunnen gaan om bedrijven in Steiermark en Innsbruck. Daarvan werden afgelopen najaar besmettingen gemeld.

Beheer
WP Admin