Doorgaan naar artikel

NVWA: toezicht plantgezondheid nog niet op orde

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft met keuringsdiensten nog altijd geen meerjarenovereenkomst gesloten. Ook zijn dossiers blijven liggen.

Dat blijkt uit Jaarplanresultaten over 2022 van de NVWA. Al sinds 2020 wordt gewerkt aan een meerjarenovereenkomst met de keuringsdiensten. Daarin komen afspraken over de fytosanitaire taken van de keuringsdiensten en van de NVWA. Deze nieuwe afspraken moeten leiden tot het beter benutten van de sterkten van de organisaties en betere samenwerking.

In 2020 kwam uit een evaluatie (van de toezichtstaken) dat het contact tussen NVWA en keuringsdiensten soms moeizaam verloopt. Een begrip voor elkaars verantwoordelijkheid moest nog groeien door open en transparant te communiceren.

Verder zijn er achterstanden op dossiers (import) en heeft Nederland nog niet alle verplichtingen uit de Europese Plantgezondheidsverordening ingevoerd. De uitvoeringsprotocollen van de keuringsdiensten voor exportcertificering zijn wel verbeterd, blijkt uit het jaarbeeld.

Veel energie naar uitvoering

NVWA boekte op het uitvoerende vlak duidelijk vooruitgang vorig jaar. Er is veel gedaan aan bestrijding van tomatenvirus ToBRFV, met onder meer de inzet op opsporing van het illegaal vaccineren met een milde variant. Er loopt nu een strafrechtelijk onderzoek tegen de vermoedelijke leveranciers. Ook liet NVWA zich duidelijker zien in internationaal overleg. Bij ToBRFV lukte het niet de regels te versoepelen. De NVWA bracht argumenten in bij Europees overleg, maar de Europese Commissie besloot voorlopig tot behoud van de strikte regels.

Veel angst Xylella

De grootste angst voor plantenziektes in Nederland is misschien wel Xylella fastidiosa. In 2022 deed NVWA tests met crisisdraaiboeken en kwam met consumentenwaarschuwingen om geen planten mee te nemen uit vakantielanden. In Italië werden om deze bacterie al 2 miljoen zeer oude olijvenbomen gekapt. Naast de boomteelt loopt ook de fruitteelt gevaar door deze gevaarlijke bacterie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin