Doorgaan naar artikel

NVWA te laat met laatste vondst snuitkever

Image

De NVWA heeft de paprikasnuitkever op 15 november aangetroffen op een monster dat op 30 oktober werd opgehaald op het betreffende teeltbedrijf. In die tussentijd van meer dan twee weken is 70 procent van het plantmateriaal door de teeltwisseling zonder strikte regels afgevoerd.

Dat blijkt uit de kamerbrief die staatssecretaris Co Verdaas naar de Tweede Kamer stuurde. Dat heeft hoogst waarschijnlijk tot extra risico’s geleid. De NVWA geeft geen reactie, omdat de woordvoering bij het ministerie ligt. Daar was maandag nog geen reactie mogelijk.

LTO Noord Glaskracht voorzitter Nico van Ruiten erkent dat de tijd tussen ophalen van het monster en controle van dat monster korter moet. “Het is wel wat lang, we zijn van mening dat dit korter moet, maar het is ook toeval. Het bedrijf was net het laatste monster van een serie dat onderzocht is door de NVWA.”

Het is normaal dat twee dagen voor ruiming van een kas in het controlegebied monsters worden opgehaald op de bedrijven. Eigenlijk moet zo’n monster beoordeeld zijn vòòr de afvoer van plantresten, zegt Van Ruiten, maar hij denkt niet dat in dit geval veel gevaar is gesticht. “Het weer speelt mee. Onder de vijftien graden is het beestje niet actief en mobiel.”

Vorige week heeft LTO de 40 telers in het nieuwe verruimde controlegebied van twee kilometer bij elkaar geroepen en zijn de veiligheidsprotocollen ‘Schone start’ aangescherpt. “We hebben de puntjes op de i gezet. We gaan een middelenexpert raadplegen over welke middelen we nog zouden kunnen toevoegen. Ook zullen de veertig telers in het nieuwe risicogebied extern gecontroleerd worden bij de start van de nieuwe teelt. Dit vraag om extra alertheid en een dubbele check.”

Van Ruiten onderstreept dat buiten het controlegebied in een steekproef van paprikabedrijven geen kevers zijn aangetroffen.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin