Doorgaan naar artikel

NVWA: Let op Tombusvirus (EMCV) in fruit en kas

Sorteren van aubergines. - Foto: Ank van Lier

Sorteren van aubergines. - Foto: Ank van Lier

Een nieuw in Europa gemeld virus kan schade aanbrengen in teelten als deze verder verspreidt. Het toezicht wordt verscherpt.

Nederland heeft een risico-onderzoek gedaan naar een virus dat in Italië schade aanrichtte in peer en in aubergine in Griekenland. Daarnaast is een aantal sierteeltproducten als Zantedeschia spp een waardplant voor het virus. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Europese taak in het vroegtijdig waarschuwen voor nieuwe dreigingen. Na een hevige uitbraak dit jaar van het Eggplant Mottled Crinkle Virus (EMCV) in aubergine in Griekenland nam NVWA het initiatief voor een Quickscan. Conclusie: Het virus is er één om rekening mee te houden en op te nemen op de Alert List van het internationale platform EPPO.

Virus verspreidt zich

De besmetting in Griekenland leidde dit jaar tot een compleet verlies van de oogst. In 2002 meldde Italië al schade door het virus in perenbomen. Dat leidde tot bomensterfte in het Zuiden van het land. Verwacht wordt dat het virus in Griekenland al wel breder verspreid is. Bij de getroffen Griekse teler met een grondteelt, leidde het tot een 100 procent verspreiding door zijn teelt.

De NVWA stelt in de analyse dat de potentiële schade groot is. Wel verwacht de NVWA dat het virus met maatregelen wel te controleren is. Het is de verwachting dat een verspreiding verloopt via besmette jonge planten, grond, water en mechanische handelingen in de teelt. In de perenteelt zou het virus kunnen verspreiden via watergift. De NVWA neemt het Eggplant Mottled Crinkle Virus (EMCV) op in het eigen monitoringsprogramma onder Nederlandse telers.

Beheer
WP Admin