Doorgaan naar artikel

NVWA krijgt meer slagkracht

Image

Hoger boetes, bedrijfsstillegging of schorsingen bij overtredingen en openbaarmaking van inspectiegegevens met naam en toenaam. Dat staat bedrijven in de voedselketen te wachten als gevolg van een verstevigde aanpak door de Nederlanse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport – VWS) werken aan een nieuw beleid waarmee de NVWA op alle werkvelden hard en effectief kan ingrijpen. De tijd is van vertrouwen is voorbij, zo liet minister Schippers woensdag blijken tijdens een debat met de Tweede Kamer.

“Het is niet acceptabel dat bedrijven over langere tijd niet aan de regels voldoen en dan wegkomen met zeven waarschuwingen”, aldus Schippers, die zegt dat de NVWA geen adviesbureau is, maar een handhavende autoriteit. Boetes, schorsingen, sluitingen en eventueel ook een strafrechtelijke aanpak horen daarbij als bedrijven de voedselveiligheid of de volksgezondheid aan de laars lappen.

De verscherping van het boeteregime houdt onder meer in dat boetes fors omhoog kunnen gaan. Schippers noemde het voorbeeld van een boeteplafond, dat in de wet wordt verhoogd van €4.500 naar €82.000. Boetes kunnen ook afhankelijk worden gemaakt van de omzet van bedrijven.

De minister en de staatssecretaris vinden het nu niet het moment te gaan praten over het onderbrengen van de NVWA bij het ministerie van VWS, zoals de Partij voor de Dieren,  ChristenUnie en de SP bepleiten. De bewindslieden vinden  het CDA aan hun zijde. Volgens CDA’er Jaco Geurts is het niet verstandig om in een rijdende auto van bestuurder te veranderen, zonder de auto geheel tot stilstand te brengen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin