Doorgaan naar artikel

NVWA inventariseert risico’s groenteteelt

Foto: ANP

Foto: ANP

Voedselautoriteit NVWA werkt aan een uitgebreide rapportage over voedselveiligheid in groente- en fruitketens met nadruk op hygiëne in rauwe groente.

NVWA inventariseerde teelten met de grootste risico’s. Dat zijn producten waarvan delen rauw worden geconsumeerd. In 2015 en 2016 voerde NVWA een proefproject uit om te zien hoe bedrijven hygiëneregels toepassen. “Hierbij zijn geen grote afwijkingen geconstateerd. Dit jaar is een vervolgproject gericht op aardbeienteelt en sla in de open teelt”, meldt de NVWA desgevraagd.

Het is een lopend programma dat niet verband houdt met crises als fipronil in eieren.

Resultaten later dit jaar in sectorrapportage

Mogelijk later dit jaar worden de resultaten verwerkt in een sectorrapportage: De Staat van de voedselveiligheid. Het is een sterkte-zwakteanalyse op gebied van voedselveiligheid voor zowel microbiologische als chemische voedselveiligheid. Bronnen zijn onder meer inspectieresultaten en monsternameresultaten van de NVWA, evenals meldingen van consumenten en bedrijven bij de NVWA, gegevens uit het Europese meldingensysteem RASFF en andere publieke gegevens.

Focus op microbiologie

De focus van de NVWA ligt vooral op microbiologische risico’s, blijkt ook uit het aantal meldingen dat de NVWA heeft gehad in 2016. Ruim 70 dossiers zijn opgemaakt over bedrijven met voornamelijk geconstateerde microbiologische afwijkingen. Daarvan ontstonden er 20 via eigen NVWA-monsternames. Van bedrijven zelf kwamen de meeste meldingen (41) waarvan NVWA een dossier maakte. Daarnaast zijn 11 dossiers opgebouwd door meldingen van andere lidstaten uit RASFF.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin