Doorgaan naar artikel

NVWA: hardfruit al jaren ‘schoon’, wel meer stoffen

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De NVWA heeft bij residu-onderzoek al sinds 2013 geen Nederlandse peren meer gevonden met een residu-overschrijding.

Voor appels werd zelfs langer geen overtreding gevonden. Dat blijkt uit een vergelijking van residu-onderzoek van de inspectiedienst NVWA uit de jaren 2012 tot en met 2016.

Meer verschillende resten van middelen

Wat opvalt uit de rapportages sinds 2012 is dat wel steeds meer verschillende resten van middelen (stoffen) worden aangetroffen in de monsters. Dat geldt zowel voor appels, peren als aardbeien uit Nederland.

Eind september bracht de NVWA de residu-onderzoeken van 2016 naar buiten. Voor appels werd in de 77 monsters gemiddeld 2,8 verschillende stoffen aangetroffen. Dat waren in de periode 2012 en 2013 gemiddeld 1,8 verschillende stoffen. Bij peren ging het in diezelfde periode om een stijging van 2,1 naar 2,9 middelen per monster.

Gemiddeld een stijging

Bij aardbeien ging het om 5 middelen per monster in 2012-2013 naar 6,7 middelen per monster in 2016. Over alle Nederlandse groente en fruit (1.300 monsters) werd gemiddeld 1,7 stoffen per monster gevonden. Dat is internationaal gezien de beste score, maar is wel gestegen, constateert de NVWA. Een verklaring voor de stijging geeft de NVWA niet, maar het lijkt verband te houden met de strengere middeleneisen, waardoor telers naar meer verschillende middelen grijpen.

Bij groente geen stijging

Bij Nederlandse groente ligt het aantal stoffen per monster tussen de 0,1 en 3,9 (sla). Met uitzondering van wortelen heeft de NVWA daar geen stijging geconstateerd.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin