NVWA: dwang en boetes vanwege listeria in groente

21-08-2018 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De NVWA heeft in zijn afgesloten onderzoek naar listeria in diepvriesgroente 25 boetes uitgedeeld en dwangsommen opgelegd.

Het gaat om het onderzoek dat de inspectiedienst in Nederland deed na het stilleggen van de Greenyard-fabriek in Hongarije. Die werd in relatie gebracht met listeria-besmettingen. De belangrijkste besmetting verliep via bevroren mais.

Voor het onderzoek naar tracering van de productstroom naar 15.000 afnemers heeft de NVWA in totaal melding gemaakt van 15 terugroepacties van vooral diepvriesgroente van het merk Pinguin (van Greenyard) in winkels en restaurants die zijn beleverd door Sligro.

Niet aan meldplicht voldaan

Het was nodig om dwangsommen in te zetten om bedrijven daarmee te dwingen de traceringsinformatie spoedig en volledig te melden, stelt de NVWA. De 25 boetes zijn uitgereikt aan bedrijven die niet hebben voldaan aan de meldplicht bij de NVWA of onvoldoende informatie aanleverden.

Ook is in 8 gevallen een last onder dwangsom opgelegd. De meeste bedrijven hebben daarop tijdig de gewenste actie ondernomen, zodat de last onder dwangsom is afgewend. Bij één bedrijf is de eerste last verbeurd.

47 mensen ziek, 9 overleden

De productielijnen van de Greenyard-fabriek in Hongarije zijn 29 juni 2018 gestopt. Sinds 2015 zijn tenminste 47 mensen ziek geworden van de bevroren groenten. 9 mensen zijn overleden in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland zijn geen gevallen van listeriose bekend die verband houden met de Hongaarse producent.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer