NVWA dichter bij bron ToBRFV in Nederland

19-03-2020 | |
Afbeelding en logo: NVWA
Afbeelding en logo: NVWA

De NVWA heeft illegaal ToBRFV-besmet zaad vernietigd en concludeert nu dat de Nederlandse besmettingen in de teelt zeker 3 bronnen hebben.

Dat schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een persbericht over het vernietigen van illegaal besmet zaad dat via Schiphol Nederland werd ingevoerd. Dat zaad staat los van de huidige besmettingen op teeltbedrijven in Nederland.

Optreden douane en NVWA

Met de douane heeft NVWA het zaad voor tomaten, paprika en hete peper opgespoord, getest en vernietigd. Het zaad was afkomstig uit China, Jordanië en Israël en had geen fytosanitair certificaat. Zeker de laatste 2 landen hebben te maken met uitgebreide besmettingen in de teelt. Het zaad uit Jordanië was niet bestemd voor de Nederlandse markt en was illegaal vanwege het niet voeren van een fytosanitair certificaat. Het zaad uit China en Israël werd voor november 2019 gevonden bij import. Na die datum golden pas eisen voor certificaten, verklaart de NVWA.

2 nieuwe verdenkingen

In het persbericht meldt de NVWA verder dat in Nederland nieuwe zware verdenkingen van ToBRFV zijn aangetroffen. Naar aanleiding van meldingen van tomatentelers en daarop volgende bemonstering en toetsing zijn deze 2 ‘nieuwe tomatenbedrijven’ nu zwaar verdacht. Als uit nader onderzoek blijkt dat deze bedrijven besmet zijn, zouden deze de eerste besmette bedrijven zijn in het nieuwe teeltseizoen.

Ook het aantal besmettingen is verhoogd naar 19, maar dat draait om oude zware verdenkingen uit de vorige teelt. De 19 besmettingen zijn vrijwel allemaal in Noord- en Zuid-Holland, met 1 besmetting in Horst aan de Maas.

3 bronnen

De NVWA gaat na onderzoek van genetisch materiaal van besmette bedrijven uit van 3 bronnen voor de besmettingen in Nederland. Daarmee is niet gezegd dat de bronnen via het zaad op de bedrijven terecht is gekomen, stelt de NVWA. “We kunnen op dit moment nog niks zeggen over wat de bronnen zijn geweest. Het enige wat we kunnen zeggen is dat er minimaal 3 verschillende bronnen zijn.”

Toetsen

De NVWA gaat tomatenbedrijven die vorig jaar besmet waren binnenkort toetsen. Dat doet de autoriteit na minimaal 3 maanden na het planten van de volgende teelt. Als de bedrijven vrij zijn van ToBRFV kunnen maatregelen verlicht worden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer