Van de twintig blauwebessentelers die de NVWA in 2024 controleerde, hielden acht bedrijven zich niet aan driftwerende maatregelen voor Exirel of Tracer. Bij de verplichte periode tussen bespuitingen Exirel is één overtreding geconstateerd.
Dat is de uitkomst van onderzoek uit 2024. Recent werd dat ook gedeeld voor het onderzoek bij kersentelers. Daar meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook de vondst van niet toegestane middelen en onjuiste spuitadministratie. Dat is in het onderzoek bij blauwebessen niet vermeld.
Het leeuwendeel van de overtredingen betreft driftwerende maatregelen. De fruitteelt heeft juist de laatste jaren geïnvesteerd in betere apparatuur. Daardoor waren de verwachtingen van de naleving hoger. Er is verbetering van de naleving nodig om middelen in de toekomst beschikbaar te houden.
De NVWA constateerde ook bij een beperkt aantal telers dat er iets mis was met het geldig bewijs van vakbekwaamheid en er werd overgedoseerd (van onder andere Tracer).
Overtredingen met Exirel
Een van de middelen waarmee fouten werden gemaakt, heet Exirel. Dat mogen fruittelers op basis van een speciale vrijstelling gebruiken om Suzuki-fruitvliegen te bestrijden. Ze moeten wel voldoen aan strenge voorwaarden om bijen, andere insecten en waterorganismen te beschermen. Van de gecontroleerde bedrijven maakten vier fouten met dit middel.
Nederland telt 139 bedrijven die de vruchten telen. “Met de sector zijn de inspectieresultaten gedeeld en de risico’s van de mindere naleving besproken.”
Door drift kunnen gewasbeschermingsmiddelen in een sloot terechtkomen of op een akker in de buurt waar die middelen niet op mogen komen. Voor Exirel gelden verder beperkingen om te voorkomen dat er te veel van in het grondwater terechtkomt. Omdat het gevaarlijk is voor bijen, mag het niet worden gebruikt op bloeiende gewassen.
Eerder overtredingen in kersenteelt
Eerder constateerde NVWA al dat ook in de kersenteelt veel overtredingen worden begaan met Exirel en Tracer, een ander middel. Voor de sector is dat ook een risico. “De toekomst van deze middelen voor onze sector is hoogst onzeker en afhankelijk van het opvolgen van de toepassingsvoorwaarden”, waarschuwde de Nederlandse Fruittelers Organisatie vorig jaar.