NVWA: 12 van 50 ToBRFV-bedrijven verdreven virus

30-11-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Bladversmalling door aantasting ToBRFV/PepMV. Dit was de eerste foto die NVWA in 2019 vrijgaf van de vondst in Nederland. - Foto: NVWA
Bladversmalling door aantasting ToBRFV/PepMV. Dit was de eerste foto die NVWA in 2019 vrijgaf van de vondst in Nederland. - Foto: NVWA

10 nieuwe ToBRFV-besmettingen brengen het totaal aan besmette teeltbedrijven sinds 2019 op 50, waarvan 12 het virus hebben verdreven.

Daarmee is niet te zeggen dat de kans op eliminatie 25% is. Een aantal bedrijven zit nog in de eerste besmette teelt. Van de 12 bedrijven met een succesvolle eliminatie kwam het virus toch weer op 2 bedrijven terug via een een nieuwe introductie. Ook zijn 4 van de 50 bedrijven overgestapt op een andere teelt en hebben het virus zo ook geëlimineerd.

Forse toename; NVWA wil andere aanpak

Sinds september zijn er toch weer 10 bedrijven met een besmetting bij gekomen. Dat is een fors aantal. Wel werden 3 bedrijven (sinds september) vrij verklaard van ToBRFV. Op dit moment staan er 36 bedrijven onder toezicht.

De NVWA pleit in Europa voor het verwijderen van de quarantainestatus voor dit tomatenvirus. Eerder dit jaar zei viroloog Marleen Botermans van de NVWA dat het virus zich niet leent voor een quarantainestatus. “Als plantenvirologen zeiden we meteen al: dit virus heeft zulke eigenschappen dat het zich eigenlijk niet leent voor een quarantainestatus. Het is zeer besmettelijk, waardoor het lastig is alle besmettingen op te sporen en te elimineren voordat het virus zich weer verder heeft kunnen verspreiden.”

Resistentie en vaccinatie

Het toezicht op de bedrijven vraagt veel van de NVWA. Bovendien remt de status het onderzoek op bijvoorbeeld vaccinatie. Telers zien meer in een andere bestrijding in de combinatie van vaccinatie en resistente rassen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer