Doorgaan naar artikel

Nunhems: “Consument heeft grote invloed op veredeling”

Foto's: Stan Verstegen

Foto's: Stan Verstegen

Volgens Bayer Vegetable Seeds zijn de wensen van de consument in toenemende mate bepalend voor de eisen waaraan nieuwe rassen moeten voldoen. De firma viert dit jaar het 100 jarig bestaan van hun groentezadenmerk Nunhems. Een goede smaak is de eigenschap waaraan tegenwoordig nieuwe rassen zeker moeten voldoen.

Het begon 100 jaar geleden met de veredeling van tuinboon en toen ging het om productie en voedzaamheid met flink wat calorieën. De productie is 100 jaar later niet uit het oog verloren, maar ondertussen staan smaakeigenschappen bij Bayer Vegetable Seeds op nummer één bij de veredeling van nieuwe rassen. Dat stelde John Willems (Country Head Vegetable Seeds) tijdens een persbijeenkomst ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het groentezadenmerk Nunhems.

Heel de keten

“Was het vroeger de teler die eisen stelde aan een ras, tegenwoordig praat heel de keten daarover mee. Nunhems ziet het dan ook als een cruciaal dat er bij de ontwikkeling van nieuwe rassen wordt samengewerkt met telers, handel en retail en zeker niet op de laatste plaats met de consument”, aldus Willems.

Inspelen op trends

Daarbij is het zaak zo goed mogelijk in te spelen op de trends van gemak, gezond, kleinere huishoudens en ‘customizen’. Dat wil zeggen dat de consument tegenwoordig een grote mate van keuzevrijheid wil hebben zodat hij een product naar zijn eigen wensen op maat kan samenstellen. Dat stelt andere eisen aan producten en daarmee andere eisen aan rassen, concludeerde Carin Stroeken (Produce Chain Manager).

Nieuwigheden die Nunhems succesvol ontwikkelde zijn de Galkia meloen die aan zijn (gele) kleur laat zien of hij rijp is om te eten, de fashion meloen die super zoet is en geen zaden bevat – het sap is in flesjes verkrijgbaar – en de Intense tomato die zijn vocht vasthoudt als je hem doorsnijdt.

10 tot 20 jaar

Een andere ontwikkeling is de enorme diversiteit aan typen binnen een gewas waar zaadfirma’s zo goed mogelijk op in moeten zien te spelen. Tomaat is hier het beste voorbeeld van. Aangezien het met de klassieke veredelingsmethode, afhankelijk van het gewas, nog steeds 10 tot 20 jaar duurt voordat een nieuw ras commercieel gaat, is het goed inschatten van de ontwikkelingen cruciaal voor het slagen van een nieuw ras. Zelfs met 100 jaar ervaring blijft dat lastig en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, stelde Coert Engels (Head of Breeding) vast. Met nieuwe technieken zoals de DNA-merkentechnologie (Marker Selection) is het overigens mogelijk het veredelingsproces te versnellen.

Voorbeelden van een goede inschatting van de markt zijn de door Nunhems geïntroduceerde Multileaf concepten van bladgewassen geteeld op water onder ledverlichting, en 6 rassen snackwortelen van het Imperatortype met kleuren variërend van rood naar oranje en geel tot wit.

Kengetallen Nunhems

John Willems liet in zijn presentatie kengetallen van de huidige zadenmarkt zien. De wereldwijde zadenmarkt is goed voor € 24,5 miljard, waarvan het segment tuinbouw (groenten en sierteelt) 13,5% uitmaakt. Binnen de groentemarkt van € 3,4 miljard neemt tomaat 27% voor haar rekening, gevolgd door paprika/pepers (11,9%), komkommer (8,1%), koolgewassen (7,7%) en ui (7,1%).

De omzet van Bayer Vegetable Seeds steeg van € 180 miljoen in 2005 naar € 399 miljoen in 2015. Tomaat, (water)meloen, tomaat, paprika, komkommer, ui, peen, prei, spinazie en sla zijn de belangrijkste gewassen. Prei staat weliswaar niet in de wereldwijde top 10, maar Bayer zet op dat gewas in, omdat ze er een sterke positie in hebben en daardoor markt kunnen creëren. Onder de merknaam Nunhems worden 1.200 rassen op de markt gebracht, verdeeld over 24 soorten groenten met een onderverdeling in 10-tallen segmenten.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin