Doorgaan naar artikel

‘Nu verwacht ik een mooie oogst Conference’

Bij fruitteler Barend van Doorn in Neerijnen is het nog steeds nat. Inmiddels zijn er veel sporen gereden waar het water nog in staat.

In de Betuwe smachten de telers nog steeds naar een droge periode waarna de rijbanen hersteld kunnen worden. “Op de natste stukken hebben we ook nog niet tegen onkruid kunnen spuiten. Daar moeten we eerst met de klepelmaaier gaan maaien, voordat we tegen onkruid gaan spuiten. Bij de Elstar hebben we zelfs ook een deel waar het snoeihout nog onder de bomen ligt”, licht Van Doorn toe.

Mooie oogst Conference

De bloei bij Conference was goed en de zetting was ook goed. Nu tekent zich de vruchtrui goed af en over een week kun je zien wat er blijft hangen. Met een vruchtdunningsmiddel als Brevis is er niet meer gespoten. Van Doorn vervolgt: “Maar nu verwacht ik een mooie oogst. Over de vruchtmaat en ook schilkwaliteit ben ik tevreden. De eerdere hagelschade lijkt erg mee te vallen en herstelt goed.”

Het oude hout had beter weer

Bij Elstar is Van Doorn tevreden. De zetting van het eenjarige hout dat in een koude, natte week bloeide valt wel wat tegen. Maar de bloemen op het oude hout hadden beter weer en zijn beter gezet. Op het meerjarige hout is ook nog een keer ATS gespoten voor vruchtdunning. Wel zie je dat bij de bomen die wat beurtjarig waren de zetting tegenvalt. Daar waren de bloemknoppen toch zwakker. Gelukkig bloeiden de meeste bomen op zijn grootste perceel met jongere Elstar goed. Van Doorn spreekt nog niet over een topoogst, maar de vruchten hangen mooi verdeeld en normaal gesproken wordt het een mooie oogst. Waarschijnlijk spuit hij nog een keer met BA voor meer bloemknoppen. De Jonagold bloeide goed en is voldoende gezet. Ze hangen zeker niet extreem vol maar meer als voldoende voor een goede oogst.

Volop in gewasbeschermingsseizoen

Ondanks de nattigheid heeft Van Doorn voor zijn gevoel wel elke keer op tijd kunnen spuiten tegen schurft. Hij verwacht wel vrij van schurft te zijn. Bij peren is het een stuk rustiger met de perenbladvlo dan vorig jaar. Van Doorn: “Vorig jaar was het een erg extreem jaar. De perenbladvlo lijkt niet zo van nat weer te houden. We hebben een keer Movento gespoten en volgen het nu echt van dag tot dag nu.”

Vorig jaar was het een erg extreem jaar. De perenbladvlo lijkt niet zo van nat weer te houden

Verder zijn het de gebruikelijke bespuitingen tegen ziekten en plagen. Wel valt op dat de roze appelluis niet honderd procent is bestreden, dus dat heeft wel de aandacht. Scheuten met vruchtboomkanker zie je wel meer dan je lief is. “Met veel nattigheid in de infectieperiode in het najaar is dat weer niet onlogisch. Gelukkig lijkt de economische schade nog wel mee te vallen, maar het is vooral een rotgezicht.”

Ruimen van cellen gaande

Na een lange bewaring worden zijn Elstar en Conference nu geruimd door de koper. Jonagold is nog vrij en wordt vanaf nu verkocht. “De prijzen zijn dit seizoen goed, maar er zou nog ruimte in de markt moeten zijn voor een extra prijsstijging voor Jonagold. Daar wachten we nog op voor verkoop”, besluit Van Doorn.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Barend van Doorn
Barend van Doorn

Hardfruitteler in Neerijnen (Betuwe)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin