Doorgaan naar artikel

‘Nu snoeien of straks dunnen voor grovere peer’

Aan de Conferencebomen van fruitteler Martijn Slabbekoorn in Kapelle-Biezelinge zitten volop bloemknoppen, dus dat betekent veel snoeiwerk. Of anders dunnen in de zomer.

Slabbekoorn besteedt, voor zover mogelijk door het winterweer, nu liever wat meer tijd aan het snoeien want dat betekent minder handdunwerk in de zomer. Net als de meeste perentelers zorgt hij voor veel jong hout in de boom, want daar pluk je grovere peren van. De huidige prijzen laten bij Conference een aanzienlijk prijsverschil tussen de 55-ers en 65-ers zien. “Maar dat weten we al jaren: voor een goede middenprijs moet je veel 65-ers plukken”, stelt Slabbekoorn nuchter vast.

Mest- en spuitseizoen vertraagd

Verder is het gewoon rustig in de boomgaard, want het duurt nog wel even voordat het bemestings- en spuitseizoen start. “Als begin januari het gewas zich al vroeg ontwikkelt, dan leert de ervaring dat elk seizoen er wel weer een koudeperiode is waardoor het uitlopen van de bloemknoppen wat vertraagt”, licht Slabbekoorn toe.

Precisieplannen voor boomgericht spuiten

Wat betreft zijn precisiefruitteelt is het voor de deelnemer aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) ook rustig. De plannen voor het nieuwe jaar zijn wel duidelijk. Net als vorig jaar richt de fruitteler zich vooral op het boomgericht spuiten met de nieuwe techniek op de boomgaardspuit. In het latere voorjaar van 2020 is de eenrijige spuit voorzien van zes sensoren. Die detecteren het blad en zorgen voor de input voor de plaatsspecifieke spuitvloeistofafgifte van de speciale IDK-doppen. Vorig jaar was echt een eerste testjaar en dit jaar kan hij er vanaf het begin van het spuitseizoen volop meer aan de slag.

NPPL winterklus

Een winterklus vanuit het NPPL-project is om een bedrijfseconomische berekening te maken van het rendement van de precisiefruitteelt op zijn bedrijf. Slabbekoorn merkt dat collega’s vaak wat sceptisch zijn, omdat de investeringen hoog liggen en het rendement niet direct duidelijk is. Door eens te becijferen wat de extra kosten en de extra opbrengsten zijn, moet dat voor iedereen wat duidelijker worden. Slabbekoorn ziet overduidelijk de voordelen, maar het is goed om het ook eens financieel te becijferen.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn Slabbekoorn

is hardfruitteler in Kapelle-Biezelinge

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin