Doorgaan naar artikel

‘Nu meer spruiten controleren dan sorteren’

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Chris en Huib Bos in Zevenhuizen (Z.-H.) snappen hun collega als het gaat om de ideale werking van een optische sorteerder.

Spruitkoolteler Ronald Herbert gaf eens in Groenten & Fruit aan dat hij de optische sorteerder van Tumoba op het bedrijf van hem en zijn broer elke avond even knuffelt: zo content is hij ermee. Chris en Huib Bos in Zevenhuizen snappen dat, maar zien in hun euforie meer een vergelijking met de allereerste maanlanding.

Het apparaat wordt dit jaar voor het eerst op het bedrijf gebruikt. “Echt fantastisch, als je ziet hoe snel de spruiten erover heen gaan, en wat hij eruit gooit”, geeft Chris Bos aan. “Het aandeel verkeerde spruiten dat hij laat gaan is bijna nihil. Aan de sorteerband is het nu meer controleren dan sorteren.”

Oogst op schema

Zoals het ook vlot loopt met de oogst. “We liggen aardig op schema,” aldus Bos op donderdag 15 oktober. “En de kwaliteit van de spruiten is goed. Je komt met dit natte weer wel een enkele koolvliegspruit tegen.”

De kwaliteit van de spruiten is goed. Je komt met dit natte weer wel een enkele koolvliegspruit tegen

Vrij fijne spruiten

De pluk startte op 18 augustus met het ras Abacus, daarna volgde Marcanthus. De plukker staat nu in het ras Marthe. “De productie van Abacus was erg goed. Van Marcanthus hadden we vorig jaar 2 hectare, nu is dat 5 hectare. Op zich beviel dat ras vorig jaar, maar de spruiten zijn nu wel aan de fijne kant; het valt niet om veel B’s te plukken.” Dat laatste geldt deze keer ook voor Marthe. “Die kan hartstikke grof worden, maar dat zie ik nu niet. Er staat een machtig gewas, maar de spruiten zijn de laatste weken niet echt bijgegroeid.”

Weinig stikstof gestrooid

Over anderhalve week gaat hij naar de vroegste Sofia. “Dan ga je helemaal het fijnere segment in. Ik denk dat het aanbod B’s de komende tijd beperkt zal blijven, daar zullen de weersomstandigheden ook wel invloed op hebben gehad.” Vervolgens is het ras Octia aan de beurt. “Die is te zwaar geworden, hoewel er alleen een basisbemesting op is gegaan. Het gewas is meteen goed weggegroeid, en is blijven groeien op nageleverde stikstof uit de grond. De meeste andere teelten zijn ook amper of niet bijbemest. Ik denk zelfs dat we nog niet eerder zo weinig stikstof hebben gestrooid.”

Vlekjes Light Leaf Spot

De druk van in het najaar mogelijk opduikende problemen is beperkt. “Op gevoelige percelen kom je wel wat slakken tegen, en op plekjes met veenwortel. De bestrijding is geen probleem. Je hoort hier en daar wat over Light Leaf Spot, maar dat lijkt mij hier mee te vallen. Alleen in Abacus zagen we een paar vlekjes.”

Auteur: Joost Stallen

Beheer
WP Admin