Doorgaan naar artikel

Nu je energie inkopen

Aan het begin van de herfst was het gas nog zo duur dat ik geen goede reden zag om het in te kopen voor 2012.

Niet dat ik dat had gekund trouwens. Omdat dit bedrijf nog maar zo kort bestaat, waren er geen oude cijfers om te overhandigen voor een zogenaamde credit check zoals de energie bedrijven tegenwoordig graag willen uitvoeren. Andere manieren om hun zekerheden te borgen, zag ik zelf niet zo zitten. Bovendien moet je bank mee willen werken aan bijvoorbeeld een 3PO-overeenkomst, waarbij de bank mede garant gaat staan voor de energie kosten.

Een andere manier om meer zekerheid in te bouwen is een weekbetaling vooraf. Dat is helemaal een vervelende omschakeling als je van een maandbetaling achteraf komt. In de toch al dure maand januari zou ik dan én de rekening van november moeten betalen én de weken van januari vooraf. Voor mij echt geen optie en ik heb de vraag niet eens aan de bank voorgelegd.

Al met al zou ik grote problemen kunnen verwachten, als de goede herfstmaanden niet weer wat ruimte hadden gegeven op de RC. Met die kleine ommezwaai groeide ook het vertrouwen van de leveranciers in ons bedrijf. Moest ik vorig jaar leveranciers nog vooraf betalen, nu vechten ze als vanouds weer om onze gunsten.

De keuze voor een energiebedrijf is als net als zakendoen een kwestie van gunnen en vertrouwen. Onze accountmanager van Powerhouse heeft ons altijd goed advies gegeven. Hij is een prettige partner om mee te sparren over in- en verkopen. Agro Energy heeft mijn sympathie omdat ik de oprichting daarvan zelf heb meegemaakt. De organisatie heeft het tuindersgevoel dat ik zoek. Ik heb de luxe dat ik kan kiezen. Hun offertes zijn moeilijk te vergelijken. De kosten natuurlijk wel, maar het werkelijke verschil zit in een goed advies. Wat zouden jullie doen?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin