Doorgaan naar artikel

‘Nu eerst een plant maken’

“We hebben een mooi plantje in huis gekregen, gezond en goed ontwikkeld”, zegt Peter de Jong in Dinteloord.

De aubergineplanten stonden bij de plantenkweker op een dichtheid van 30 per vierkante meter. “Ze moesten wel twee dagen eerder weg, op 6 december, omdat de ontwikkeling sneller was gegaan dan verwacht.” De planten zijn op 26 oktober gezaaid. Hij teelt op zijn bedrijf van 5,6 hectare voor het tweede jaar het ras Kylie op onderstam Kaiser, opnieuw in een 3-stengelsysteem met 4,5 stengels per vierkante meter. Daarnaast herbergt zijn kas opnieuw de Demo van Rijk Zwaan: vijf dubbele rijen met nieuwe rassen waarin de productie apart wordt bijgehouden. Van het nummer 159VB123 heeft hij een hele tralie gezet. En van het nieuwe commerciële ras van Enza (E37H-01734) staat ook een dubbele rij.

Driedubbel scherm

Onder de beweegbare doeken (onder diffuus LS-10 en boven helder LS-10) heeft hij een vast folie getrokken. In de eerste twee weken stookt hij vlak op 22 graden dag en nacht. “We moeten nu eerst een plant maken voor we in de nacht wat gaan zakken met de temperatuur. De eerste hartbloem komt er pas na Kerstmis in.” Het dubbele beweegbare scherm ligt iedere nacht dicht. Overdag gaat het bovenste open als er meer dan 50 Watt instraling is.

Nieuwe blokken

Omdat de stroomprijs redelijk is, wordt veel van de warmte met de WKK opgewekt. In de rookgasreiniger van de WKK zijn tijdens de teeltwisseling wel nieuwe blokken geplaatst. Halverwege het vorige seizoen kreeg hij de indruk dat de zetting minder goed werd. Nadat hij aan het eind van de dag, bij het knijpen van de ramen, zuivere CO2 was gaan doseren, werd de zetting een stuk spontaner. “Ik heb natuurlijk nog niet getest of de CO2uit de wkk nu weer schoner is, want de hele winter doseer ik zuivere CO2.” Overdag wordt een CO2– concentratie aangehouden van 800 ppm.

Twijfel over rupsen

Deze week is het hangen van touwtjes de voornaamste bezigheid in de kas. Volgende week worden de planten vast gezet. Aan biologie wordt nog niets ingezet. Het is nog de vraag of er nog tegen de rupsen gespoten moet worden. “We zijn goed schoon geëindigd. We hebben net voor het planten al gele vangplaten opgehangen en daar is nog niets op te zien. Dus in principe spuit ik niet. Maar ik heb mijn twijfels over de rupsen.” De blauwe lamp staat dag en nacht aan, maar er zijn tot nu toe nog geen motten in gevonden.

Auteur Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter de Jong

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin