Doorgaan naar artikel

Nu 150 tomatenrassen aangemeld met ToBRFV-resistentie

De race van zaadbedrijven om ToBRFV-resistente tomatenrassen op de markt te brengen leidde al tot 150 aanmeldingen in Nederland voor toelating.

Dat blijkt uit cijfers van Naktuinbouw en de Raad voor Plantenrassen vanaf 2020. Een nieuw ras moet een eigenschappenonderzoek ondergaan voor markttoelating. Sinds 2020 zit dat aantal aanvragen duidelijk in de lift voor tomaat. Dit lijkt het directe gevolg van de komst van nieuwe resistente tomatenrassen. “Sinds 2020 worden er nieuwe rassen aangemeld met een claim voor resistentie tegen ToBRFV. In de periode augustus 2020 tot nu gaat het om circa 150 nieuwe rassen”, laat Naktuinbouw weten.

Het werk voor nieuwe tomatenrassen is daardoor uitgebreid. Dit jaar bijvoorbeeld verwacht Naktuinbouw 365 aanmeldingen voor nieuwe tomatenrassen. Dat waren voor 2021 steeds tussen de 230 en 260 aanmeldingen.

Naktuinbouw voert op deze rassen onderzoek uit om de raseigenschappen te toetsen. Dit zogenaamde DUS-onderzoek werkt daarbij een protocol af met kenmerken. Dat protocol bevat op dit moment niet het kenmerk ToBRFV-resistentie. “Wij kunnen de claims dus nog niet verifiëren”, stelt Naktuinbouw desgevraagd.

Groot deel EU-aanvragen

Naktuinbouw heeft een voorname positie in het toelatingsproces binnen Europa. Dat komt door de aanwezigheid van veel zaadbedrijven in Nederland. Nederland heeft nu 453 aanmeldingen nieuwe rassen voor tomaat lopen. Dat is circa een derde van de aanmeldingen die bekend zijn in de hele EU. Ook andere plantgezondheidsorganisaties in de EU voeren dergelijk onderzoek dus uit.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin