Doorgaan naar artikel

‘Normaal zes weken, nu vierenhalve tot aan courgetteoogst’

Met de nieuwe oogstwagens oogsten en verpakken de medewerkers rechtstreeks in eindfust - Foto: Bert Jansen

Met de nieuwe oogstwagens oogsten en verpakken de medewerkers rechtstreeks in eindfust - Foto: Bert Jansen

“Het waren zware tijden voor onze oogstmedewerkers”, verzucht Paul Janssen van Tuinderij Beegdenhof in Hunsel (L.) op 30 augustus.

“Qua uren viel het nog wel mee door het kleinere areaal, want we hebben per oogstgroep de percelen kleiner gemaakt. Maar midden op de dag was het natuurlijk toch wel warm. Om het dragelijk te houden zijn we al om 6:00 uur begonnen. Meer kun je niet doen, want je kunt wel eerder stoppen, maar wat doe je dan met de rest van het perceel? Gelukkig is het deze week eindelijk wat koeler.”

Bijhouden met beregenen

Voor een gewas als courgette zijn tropische omstandigheden niet per se nadelig. “Zolang je het maar bij kunt houden met beregenen, vindt een courgetteplant dat weer wel prima. Er is ook minder ziektedruk, meeldauw valt erg mee, en omdat er veel vruchten tegelijk aan een plant komen, is het gewas ook eerder versleten. Daar komt bij dat de plantingen die eraan zitten te komen al sneller aan de oogst toe zijn. Dan moet je daar dus al beginnen voor een goede kwaliteit en kun je de oude gewassen al opruimen. Normaal duurt het een week of zes tot aan de oogst, nu was dat vierenhalve week. Op 20 augustus zijn we al begonnen met de oogst in onze late percelen die op 20 juli geplant zijn.

Vorig jaar oogstten we begin augustus nog in onze alle vroegste planting, dit jaar was het op 10 juli echt op. Vorig jaar hebben we de laatste op 30 oktober geoogst, maar dat halen we dit jaar zeker niet. Het seizoen zal eerder afgelopen zijn dan gedacht. Hoe dat uit gaat pakken met ons leveringsprogramma is nog afwachten. Je weet niet hoe de Europese marktsituatie tegen het einde van ons seizoen zal zijn en of supermarkten dan al (kunnen) overschakelen naar Spaans product. Zolang we courgettes hebben, beleveren we onze vaste afnemers.”

Huidige rassen

De huidige rassen zijn Onega van Bejo en Camelia van Clause. “Camelia is vrij nieuw. Vorig jaar hadden we die in de vroege teelt en gaf het ras een goede productie en groeide minder explosief. Het gewas blijft lang mooi rechtop staan en de kwaliteit blijft lang goed. We dachten, laten we dat ras ook eens in de herfst proberen.”

Wisselende prijzen

Qua prijsvorming op de vrije markt was het seizoen nogal wisselend. “De prijzen liepen uiteen van 5 tot 20 cent per stuk. Nu de aantallen met nachten van 10 graden gaan teruglopen, zullen de prijzen nog wel aantrekken. Wie weet, misschien hebben we nog een paar aardige weken voor de boeg.”

Nieuwe oogstwagens

Oogsten doet Janssen met nieuwe oogstwagens. “De oogstmedewerkers oogsten de vruchten en verpakken deze al rechtstreeks in het eindfust. Een medewerker op de wagen stapelt de pallets vol en neemt de volle wagen aan het einde van de dag mee naar huis.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin