Doorgaan naar artikel

Noord-Holland scherpt regels glastuinbouw aan

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Provincie Noord-Holland heeft regels voor glastuinbouw in haar verordening ruimte aangepast. Het zal tuinders beïnvloeden.

Het omzetten van een bedrijfswoning naar een burgerwoning wordt niet toegestaan in glastuinbouwconcentratiegebied. Ook een tweede bedrijfswoning in zo’n gebied wordt uitgesloten. Onderliggende reden voor deze ‘wijziging’ in de regelgeving is dat het gebied bestemd is voor grootschalige glastuinbouw en ‘de burgerwoning de toekomstige ontwikkelingen zou kunnen belemmeren’.

Gelieerde bedrijven

Het plaatsen van ‘gelieerde bedrijven’ aan de glastuinbouw in concentratiegebieden wordt niet onmogelijk gemaakt. Nu bestaat een ruime interpretatie van gelieerde bedrijvigheid en dat leidt in de praktijk soms tot ongewenste bedrijvigheid in zo’n gebied. De provincie geeft nu duidelijkere regels waar ‘gelieerde bedrijvigheid’ aan dient te voldoen.

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Uitzondering

Wat overeind blijft, is dat glastuinbouwbedrijven die boven de 2 hectare willen uitbreiden, dienen te verplaatsen naar een glastuinbouwconcentratiegebied. Op deze regel wordt nu voor specifieke gevallen duidelijker een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering maakt uitbreiding van solitaire bedrijven buiten het concentratiegebied mogelijk naar een bedrijfsgrootte van boven de 2 hectare. Dan moet wel aan een serie voorwaarden worden voldaan. Uitbreiding kan voor bedrijven die grenzen aan stedelijk gebied, waardoor de kwaliteit van het landschap niet verslechtert. Ook moet de uitbreiding leiden tot verbeterde duurzame bedrijfsvoering en ‘aantoonbare duurzame synergie met aangrenzende stedelijke functies’.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin