Doorgaan naar artikel

Noodvermogen op afroep

Veel vraag + laag aanbod = hoge prijs. Als iemand dat sommetje kan maken, dan zijn wij , tuinders, dat wel!

Het lijken geschreven wetten. Als wij geen bloemen hebben, lijken onze collega’s ze ook nooit te hebben en zo dobberen we met onze tuinbouwschepen op de woelige golven van de prijsvorming! Maar niet alleen de prijsvorming van onze producten veroorzaken die golven.

Vanmiddag hoorde ik van Pieter Anink, onze accountmanager van Powerhouse, dat Tennet vanmorgen noodvermogen heeft afgeroepen.  Er is dus heel veel stroom nodig terwijl er te weinig productie is. Gevolg: torenhoge prijzen! Met pieken tot 500 euro per kWatt-uur, maar met een gemiddelde over enkele uren van 350 euro. Dat zijn nog eens prijzen waar je je WKK voor laat draaien. Volgens Pieter was het de hoogste onbalans prijs dit jaar.

Op ons bedrijf sturen wij niet op de onbalans. Chrysanten zijn rare bloemen. Een verstoring in hun belichting geeft hele nare effecten. Als ik nog rozen (of groente) teelde, dan schakelde ik acuut om naar netlevering. Dan maar tijdelijk warmte uit de tank. Je kunt je in het programma ook conformeren aan noodvermogen. Dat schijn je gewoon te kunnen aanvinken. Om te voorkomen dat je steeds aan het heen en weer schakelen bent, kun je allerlei marges instellen. Je kunt het zo onrustig maken als jijzelf, of je gewas, verdragen kan. Zoals Pieter het zei: je kan zelf bepalen hoe scherp je op de wind wil varen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin