Doorgaan naar artikel

Noodmaatregelen en steun om droogte in Spanje

Foto: ANP

Foto: ANP

De droogte in grote delen van Spanje leidt tot regionale problemen in de land- en tuinbouw.

De watercapaciteit van de reservoirs is gedaald naar 43%. In 37 van de 150 Spaanse regio’s zijn noodmaatregelen getroffen. De droogte wordt de ergste in 20 jaar genoemd.

Het NOS-journaal van 20:00 uur op maandag 4 september (vanaf 12:45) liet velden paprika’s en tomaten zien die verloren zijn gaan. Het zijn tomaten voor verwerking. Wat het effect is op grote teeltgebieden in Spanje is nog niet duidelijk. Sommige lokale coöperaties voorzien een 30% lagere oogst nu de irrigatiemogelijkheden opdrogen. Het gaat dan vooral in het Noordwesten om veldgewassen.

Steun via vervroegde betalingen

De Europese Commissie heeft een groep lidstaten toestemming gegeven om telers vervroegd te laten beschikken over Europese fondsen zoals directe betalingen en gelden voor plattelandsontwikkeling. Daarmee kunnen lidstaten telers tegemoetkomen die getroffen zijn door de droogte of juist de overvloedige regenval afgelopen voorjaar. Lidstaten mogen voorschotten uitbetalen op deze gelden voor de periode van december tot juni komend jaar tot een bepaald plafond.

Naast Spanje en Italië is de extra steunmaatregel ook afgekondigd voor een groep Oost-Europese landen, maar ook België en Finland.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin