Doorgaan naar artikel

Noodmaatregel appelbloesemkever op meer percelen

De populatieopbouw van de appelbloesemkever maakt bestrijding met Raptol dit jaar nodig op meer percelen.

Dat blijkt uit het vrijstellingsbesluit dat is gepubliceerd in de Staatscourant voor het middel Raptol. Verwacht wordt dat dit jaar op 35% van de percelen gangbare en biologische appelteelt forse schade is door de kever met gemiddeld 30% uitval, wanneer de populatie niet steeds verlaagd kan worden. In het vrijstellingsbesluit van vorig jaar stond een verwachte schade op 25% van de percelen.

Nog geen toelating

Raptol wordt nu voor het derde jaar achter elkaar vrijgesteld voor gangbare en biologische telers. Verschillende middelen zitten in de pijplijn, maar de toelatingsaanvragen zijn niet tijdig afgerond in Duitsland. Er wordt een wederzijdse erkenning voor Nederland aangevraagd.

Voor de gangbare teelt leek een ander middel op basis van cyantraniliprole in 2020 tijdig op de markt te komen, maar haalde de eindbeoordeling niet tijdig.

Termijn

In 2017 is geen vrijstelling verleend voor een middel op basis van cyantraniliprole, vanwege een negatief Ctgb-advies. In dat jaar liep de populatie-opbouw verder op. Een middel op basis van deze stof is dus ook dit jaar niet beschikbaar.

Het vrijstellingsbesluit voor Raptol maakt geen melding van een begin- en einddatum voor toepassing. Vorig jaar lag dat tussen 1 maart en 15 april.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin