Doorgaan naar artikel

‘Nog zeker geen spijt van iets minder spruitkool’

“Bijhouden met water geven, dat is nu belangrijk”, geeft Pieter-Jan Visser in De Heen (Brabant) aan, doelend op hun spruitkool. “We hebben nu bijna twee rondes gedaan.”

Het beregenen kost per beurt zo’n € 50 aan brandstof per hectare, rekent hij voor. De hoeveelheid werk die het zich meebrengt is goed te doen, helemaal nadat dit voorjaar het besluit viel om het areaal spruitkool wat te verkleinen. Met zijn broer Hubert teelde Visser vorig jaar nog 30 hectare, dit jaar 26 hectare. “Zoals we er nu tegenaan kijken, hebben we er zeker nog geen spijt van.”

Water-EC

Voor een deel van het water voor de teelten op het bedrijf zijn ze aangewezen op altijd goed water uit het Mark-Vlietsysteem, en op water uit het Rijn-Scheldekanaal. Pieter-Jan gaf in zijn vorige bijdrage aan dat in het kanaalwater bij te weinig doorstroming makkelijk natrium kan ophopen.

De indeling van de percelen is dit jaar toevallig zo dat ze voor spruitkool geen beroep hoeven te dat kanaalwater. “Daar hebben we deze keer dus geen probleem mee, al kan spruitkool bijvoorbeeld in vergelijking met aardappelen wel een wat hogere water-EC verdragen. Aardappelen stoppen dan al gauw met groeien, spruitkool gaat gewoon door. Consequentie van beregenen met wat zouter water is wel dat je de grond weer moet repareren, met gips.”

Grond- en bladsteelanalyse

De eerste pluk valt rond half oktober. “Sofia is voor ons het vroegste ras. Je moet met Sofia wel uitkijken met de hoeveelheid stikstof aan de basis Vorige week zijn alle rassen bemonsterd, volgens die analyse moet er overal wel wat bijbemest worden.”

Visser werk enkele jaren met de BijmestMonitor van Eurofins. Hiermee wordt het bemestingsadvies vastgesteld aan de hand van een combinatie van bodem- en gewasanalyse (bladsteeltjes). Na Sofia volgen de rassen Hemelis, Staedia, Platinus, Clodius, Hemera en Albarus.

Schimmels geven weinig last

Schimmels geven weinig last. Vorige week lag er bijna overal Pergado op, vanaf deze week ( week 30) gevolgd door wat Visser aanduidt als de ‘duurdere fungiciden’. Tegelijk met Pergado is gespoten met zwavel, met preventieve werking tegen koolvlieg. Tegen koolmot is 3 keer behandeld met Affirm, en op een perceel is Benevia gezet vanwege trips in aan aangrenzend perceel luzerne. “Een dag nadat die luzerne eraf was hebben we gespoten.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter-Jan Visser

teelt met zijn broer Hubert in De Heen (N.-Br.) 25 hectare spruitkool. Verder aardappelen, suikerbieten, chicorei, wintertarwe en zomergerst

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin