Doorgaan naar artikel

‘Nog veel tomaten te oogsten’

“Bij Sunstream hangen zeven à acht trossen aan de plant. Dat wordt niet meer of minder, maar blijft constant”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

“Het gewas van Sunstream staat er goed op met sterke koppen. De plant is in balans. De laatste tijd hebben we veel geoogst. Toch is nog meer te oogsten. Het aantal trossen neemt niet af. We hebben wel eens jaren gehad dat we terug gingen naar zes trossen. Dat is nu niet het geval.”

De kwaliteit van de vruchten is goed. Geen last van neusrot of gescheurde tomaten. Het probleem met de witkoppen is voorbij. Kanters: “De stengels met witkoppen, die we gekopt hebben op het moment dat het zich voordeed, zijn nu leeg geoogst. De lege stengelgedeeltes knippen we eruit.”

De plantbelasting blijft constant hangen tussen zeven en acht trossen. - Foto: Van Assendelft Fotografie

De plantbelasting blijft constant hangen tussen zeven en acht trossen. – Foto: Van Assendelft Fotografie

Tuta onder controle

In de afdeling met Sweetelle en een van de twee afdelingen met Sunstream had de teler last van nog al wat Tuta’s. Dat is nu onder controle doordat hij een keer gespoten heeft met NeemAzal. “Van die bespuiting zien we resultaat. Bovendien hebben we vanglampen uitgezet, die ook goed werken”, vertelt de tomatenteler.

Op een paar plekjes een kleine spintaantasting. Met het uitzetten van roofmijten Phytoseiulus is dit onder controle gebracht. “De roofmijten hebben goed hun werk gedaan.” Wekelijks zet de teler nog sluipwespen tegen witte vlieg uit.

Drain naar 30%

De tomatenteler begint om 8.00 uur met een kleine druppelbeurt. Van 9.00 tot 14.30 uur wordt volop water gegeven. Van 14.30 tot 17.00 uur zijn de druppelbeurten afhankelijk van het gewicht in de startbak. Kanters: “De steenwolmat mag dan wat interen. We proberen rond 10.30 uur de eerste drain te hebben. Rond 14.30 uur willen we 30% drain hebben.”

In de periode met donker weer heeft de teler tot 14.30 uur water gegeven en daarna niet meer. Hij had toen 5 tot 10% drain.

Er hangen nogal wat vruchten aan. De kwaliteit en kleur zijn goed

Met opstoken gewas activeren

Kanters begint vrij vroeg met het opstoken van het gewas. Om 5.00 uur zet hij al een buistemperatuur van 50 graden in. Dat gaat door tot 9.00 – 9.30 uur. De tomatenteler: “Dit doen we nu standaard om het gewas te activeren voor goede wortels. ’s Morgens is het nog relatief koud buiten. Het koelt ’s nachts buiten nog af naar 13 graden. Als de buitentemperatuur boven 20 graden is, stoken we het gewas niet meer zo fel op.”

Dunner gewas Sweetelle

“Waar Sunstream een heel vol gewas heeft, heeft Sweetelle een veel dunner gewas met minder bladmassa. Dit is ook rasafhankelijk. Momenteel is het niet te dun, maar het moet ook niet te dun worden. Met het warme weer beschermen we het gewas daarom door tussen 12.00 en 16.00 uur 30 tot 40% te schermen. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan en dat is ons goed bevallen.”

Hoewel het gewas minder bladmassa heeft, is de wateropname gelijk aan die van Sunstream. De zetting van de trossen is nog steeds goed. Ondanks het dunnere gewas zijn het sterke trossen. “Er hangen nogal wat vruchten aan. De kwaliteit en kleur zijn goed. De tomaten zijn iets fijner dan een paar weken geleden. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt nu op 11 gram.”

Lagere prijzen die aantrekken

De teler, die zijn producten afzet naar supermarkten, ziet geen verschil in de afzet als het gaat om voor en na de coronatijd. De prijzen van de losse babypruimtomaat Sweetelle liggen lager dan vorig jaar en beginnen de laatste weken wat aan te trekken. “Vorig jaar waren de zomermaanden ook de beste maanden, omdat dan de producties uit Spanje, Marokko en hier en daar al wat van de belichte teelten wegvallen.” Bij de minipruim-trostomaat Sunstream zijn de prijzen al weken zelfs iets beter dan van Sweetelle.

Het personeelsbestand is nog steeds op sterkte om de benodigde werkzaamheden uit te voeren.

Auteur:


Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin