Doorgaan naar artikel

‘Nog steeds aangenaam in de boomgaard’

Afbeelding

Als een dezer dagen de bloei voorbij is, staat bij Arie Vink uit het Zeeuws-Vlaamse Groede de insectenbestrijding als eerste op het programma, naast de onkruidbestrijding.

“Met diverse aardappelpercelen in de omgeving mag je wantsen bijvoorbeeld niet verwaarlozen. Ik was van plan om voor de bloei minerale olie te spuiten. Maar de ontwikkeling ging razendsnel en daar tussendoor was er ook nog kans op nachtvorst. Dan kan minerale olie schade aan het gewas geven.”

“Uiteindelijk hebben we geen nachtvorst gehad. Als de wind uit een noordelijke richting komt, zakt de temperatuur  hier vlak onder de Westerschelde niet vaak onder het vriespunt. Bij een echte oostenwind is dat risico groter. De perenbloei heeft ook prima temperaturen gehad. Ook vandaag is het nog 14, 15 graden. Zonder wind is het dan best aangenaam in de boomgaard, ook al omdat het afgelopen maandag nog heeft geregend.”

“Het is nu afwachten hoe de zetting zich ontwikkelt. Met zo’n mooie bloei heb ik geen extra maatregelen genomen om de zetting te stimuleren. Alleen sterk groeiende Conferencebomen zijn ingezaagd. Dat remt de groei en stimuleert de zetting. Maar over het algemeen denk ik dat er straks wel wat extra af mogen ruien. Volgende week is dat duidelijker, dan zijn de vruchtjes van de Conference tien tot twaalf millimeter en pas ik waarschijnlijk vruchtdunning toe met Exilis. “

Beheer
WP Admin