Doorgaan naar artikel

‘Nog nooit zolang achter de rupsen aan gezeten’

De piek in de oogst is bij Dennis en Bas de Wit in Hoogkarspel achter de rug. “Zo’n 10 dagen geleden was het ineens een stuk minder”, aldus Dennis op 18 oktober.

“Daarvoor oogsten we 6 tot 7 dagen per week, maar daarna nog maar 2 keer. Vorige week hebben we alleen op maandag en dinsdag gesneden.” Tot het einde van het seizoen gaat het nog om het ras Clarina en een beetje het nummer SV5818 van Seminis.

Lange klussenlijst

De Wit heeft nog 9 hectare te gaan. Momenteel is hij vooral bezig met het aan het werk zien te houden van zijn personeel. “Ik heb zo’n 15 uur werk per week voor ze, maar ik wil ze nog wel aanhouden, want je weet niet wat je nog te wachten staat. Als je dan met een halve oogstploeg zit, heb je een probleem. Maar die jongens verdienen nu wat weinig, ze hebben nog een gezin in Polen en de lijst van klusjes die ze daar nog moeten doen, wordt steeds langer. Ik heb nu werk voor ze in het pootgoed. Ze zijn aan het voorsorteren en de rommel er tussenuit aan het rapen.”

Intensieve bestrijding

De kwaliteit van de huidige te oogsten bloemkool is goed. “We hebben er qua bestrijding van rupsen wel bovenop moeten zitten dit jaar. Sommige plantingen zijn wel zes keer behandeld. Tussen Coragen en Karate zat op een gegeven moment maar een interval van 5 dagen. Op het laatste hebben we weer voor Tracer gekozen, omdat dat middel het beste werkt. Al met al is het gelukt om ze er onder te houden, maar we hebben nog nooit zolang achter de rupsen aan hoeven zitten dan dit jaar. We zijn ook meer water gaan gebruiken en hebben de druk verhoogt. Alleen ontstaat er dan wat meer drift, dus daarvoor moet je dan de momenten uitkiezen dat het minder waait.”

Stand winterbloemkool

De winterbloemkool staat er volgens De Wit té goed op. “Bij winterbloemkool weet je het altijd achteraf pas, maar op dit moment staat er een weliswaar gezond maar vrij fors gewas. Het gevaar is dat het te rijp de winter ingaat en als het dan vriest…, maar ja, het is ook maar weer de vraag of het gaat vriezen.”

Alleen nog Lentagran

Het onkruid bleef hij de baas met 1 liter Springbok per hectare tijdens het planten en 1 kilo Lentagran op weer kiemend onkruid. “De banen staan dit jaar mooi schoon, behalve in het voorjaar, maar toen hebben de Lentagran ook niet gebruikt. Dat gaat ook niet, of je moet het doek er vanaf halen, maar dat is veel te veel werk. We overwegen in de teelten zonder bedekking om Springbok aan de basis weg te laten en alleen Lentagran in te zetten als het onkruid er net op staat.

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dennis de Wit

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin