Doorgaan naar artikel

‘Nog nooit meegemaakt, nu al loof van peen boven het stro’

René Baetsen van groentebedrijf Baetsen in Grubbenvorst rooide net voor kerst zijn laatste onbedekte peen. De rest van zijn peen zit onder een dik pak stro.

Normaal biedt dat de rust dat de wortelen goed beschermd zijn tegen de vorst, maar nu geeft het onrust omdat de wortelen alweer loof hebben gevormd dat boven het stro is uitgegroeid. “Dit beeld zien we wel eens in maart/april als we de laatste onderdekkers aan het rooien zijn, maar niet al in de derde week van december. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is afwachten waar het toe leidt, want hier heeft niemand ervaring mee. Die hoge temperaturen zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de peen. Ik hoop dat de temperaturen snel een stuk gaan zakken, maar daar ziet het tot nu toe niet naar uit. Ik weet niet hoe die peen zich onder dat stro zal houden bij deze omstandigheden”, aldus Baetsen net voor Kerstmis.

Gunstige marktprijs

De vraag naar peen was al goed, maar net voor kerst trok die nog verder aan. “Als het koud zou zijn geweest, was dat nog meer geweest, maar we hebben niet te klagen. Het hoofd van de mensen staat immers nog niet zo naar wintergroenten. Voor ons is deze situatie wel een voordeel, want vanaf januari zitten we in de onderdekkers en de kosten van zo’n teelt zijn uiteraard een stuk hoger. Dat moeten we terug zien te verdienen door via Fossa Eugenia een betere kwaliteit te leveren. Als de marktprijs al wat hoger is, is die overgang voor de afnemers wat kleiner.”

Ander consumptiepatroon

Baetsen blikt terug op een goed seizoen voor peen. “Ik denk dat alle peentelers tevreden zijn over 2015.” Zijn concept voor de afzet zal niet veranderen. “We blijven met drie peentelers hier in de regio via Fossa Eugenia onze peen afzetten.” Hoe die afzet er in de eerste maanden van 2016 zal uitzien, is voor hem koffiedik kijken. “Ik weet echt niet waar het heen zal gaan. In heel Europa is het warm en het consumptiepatroon is daarom heel anders dan normaal. Maar het is ook niet uitgesloten dat de winter nog invalt. Over een paar maanden weten we meer.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
René Bal

teeltadviseur fruitteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin