Doorgaan naar artikel

‘Nog best veel blad aan de bomen’

Fruitboomgaard in herfsttooi. Bomen blijven langer in blad.  Foto: ANP

Fruitboomgaard in herfsttooi. Bomen blijven langer in blad. Foto: ANP

André Alkema in Sint Maartensdijk wacht momenteel op het moment dat hij met de handsnoei kan beginnen.

“Er zit nog best veel blad aan de bomen. Dat zou ik er natuurlijk af kunnen spuiten, maar dat brengt weer een hoop kosten met zich mee. Ik wacht het dus nog maar even af, misschien dat ik er volgende week mee kan beginnen. Het is mooi werk, lekker uitwaaien soms.” En dus vult hij zijn tijd met opruimen en het nakijken en onderhouden van machines. “Niet dat ik echt een techneut ben hoor. Veel verder dan schoonmaken en smeren gaat dat niet.”

Mechanisch snoeien bevalt goed

Inmiddels heeft hij de eerste ervaringen opgedaan met het mechanisch snoeien van de koppen van de bomen. “Ik heb deze machine tweedehands gekocht. Ik heb er nu even mee gereden en dat beviel goed.” Nu is de machine alleen nog geschikt om de koppen te snoeien. “Voor Conference is dat prima. Ik wil de machine nog aanpassen zodat ik er bij Xenia ook de zijkanten mee kan doen.” Alkema verwacht dat deze machine tien tot twintig procent aan snoeiuren kan besparen. “Maar dat is niet het enige voordeel. Het maakt de handsnoei ook makkelijker. De machine denkt er echt niet over na, om een mooie tak die in het pad hangt, te sparen. Die knipt hem gewoon af.”

Verdiepen in alternatieve kunstmest

Voor de rest is het rustig op het bedrijf. “Ik heb geen percelen te vervangen, dat is een luxe. In de zomer heb ik al varkensmest toegediend, dus compost rijden, is nu niet nodig. Ik ben me wel aan het verdiepen in alternatieven voor kunstmest, omdat daarvan de prijzen de pan uitrijzen.”

Global Gap-controle

Deze week krijgt Alkema bezoek voor de Global Gap-controle. Dat is altijd nog een uitzoekwerk om alle gegevens bij de hand te hebben. “De gewasbeschermingsboekhouding moet kloppen, de schuur moet schoon zijn en ook het Polenhotel wordt natuurlijk bekeken. Ik ben er niet bang voor hoor. Het is hier tiptop in orde, want ik ben een eerlijk mens. Maar ze houden je wel bezig.”

Auteur: Andrea Disco

Beheer
WP Admin