Doorgaan naar artikel

Nog altijd CCC in peren

Image

Restwaardes van de groeiremmer in peren CCC (chloormequat) liggen door historisch gebruik eind vorige eeuw nog altijd vlak tegen de wettelijke waarde.

Een aanscherping van de residunorm in 2014 is daardoor riskant. De stelt de afzetkoepel Dutch Produce Association. Uit de controle bij de DPA-leden bleek dat de CCC-waarden aan de hoge kant lagen. De huidige norm ligt op 0,1 milligram per kilo peren (ppm)  en het voornemen is dat deze norm in 2014 teruggaat naar 0,05 ppm. DPA vermoedt dat nog altijd veel waardes voorkomen tussen de 0,05 en 0,1 ppm en wil de overheid vragen de tussennorm van 0,1 ppm langer te handhaven. NFO stelt daarnaast de norm na enkele jaren met 0,01 ppm per jaar te verlagen.

De restwaardes dateren nog van eind vorige eeuw toen chloormequat veel gebruikt werd, maar het middel zich lang bleek op te hopen in de boom en vruchten. In peren is het middel nog altijd terug te vinden. Sporadisch wordt het middel ook nog illegaal toegepast, bleek uit onderzoek van de NVWA in 2011.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin