Doorgaan naar artikel

NMa tevreden over gasmarkt

De gasmarkt ontwikkelt zich voorspoedig met een duidelijke toename in liquiditeit. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in haar periodieke monitoring van de gasmarkt.

De volumes op de TTF-markt concentreren zich in toenemende mate bij maand- en kwartaalcontracten. Dat is gunstig, stelt de NMa. Hier heeft zich in 2011 een duidelijke omslag voorgedaan. Voorheen werd het merendeel van het volume in seizoen- en jaarcontracten verhandeld. In 2011 gaat het meeste volume om in maand- en kwartaalcontracten.

De NMa vindt dit een positieve ontwikkeling. Ook de groei in volumes op de spotmarkt vindt de NMa een goed teken. De handel in deze producten zit dicht op het fysieke leveringsmoment waardoor hetzelfde volume niet meerdere malen verhandeld kan worden.

Op de groothandelsmarkt voor elektriciteit staat Europese marktintegratie al enige jaren prominent op de agenda. Marktkoppeling met omringende landen is hierbij van grote betekenis. Elektriciteitsprijzen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland zijn in 2011 het grootste deel van de tijd aan elkaar gelijk.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin