Doorgaan naar artikel

Nieuws van een geheelonthouder

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Op Tweede Paasdag had niks te doen. Beetje raapstelen oogsten, de laatste mest de kas in tuffen. Deze week de snij- en sperziebonen planten. Een vracht selderij erin. Afwachten wat Spanje en Scandinavië straks doen qua temperatuur en neerslag. Ik hoor wel berichten dat de groente duur zijn. In onze winkel is het net zo ‘duur’ als de Plus in het dorp. Bizar .. want bij ons is immers alles biologisch!

Dat brengt me op mijn andere hobby naast groenten telen: het nieuws op de achtergrond. Ik zag een bericht van een nieuw groot onderzoek van Bas Bloem, naar gif en Parkinson bij omwonenden van landbouwpercelen. Daarvoor een bericht over gif en bloemen en dat het door de EU onmogelijk wordt gemaakt om nog een gezellig bloemetje te produceren. Daar weer voor las ik nieuws over een drinkwatertekort in Nederland en een Kamermotie om het drinkwater beter te beschermen tegen nitraat en bestrijdingsmiddelen. En ‘glastuinbouwwaterschap’ Delfland haalt de schoonwaterdoelen niet en moet extra maatregelen treffen.

Ik ben voorstander van een algeheel verbod op organismes doodspuiten

Geheel gif-onthouder

Nu ben ik, zoals jullie vast wel verwachten, geheel gif-onthouder. Ik ben ook voorstander van een algeheel verbod op organismes doodspuiten. Ja, maar we moeten de wereld voeden. Toch? Aha, voedsel, dus niet onze top 5 exportknallers: zuivel en eieren, bloemen (daar verdienen we het meest aan) vlees, dranken, oliën en vetten. Verder hebben we nog kunstmest (grootste stijger) en landbouwmachines (meest lucratief naast bloemen) machines voor de voedingsmiddelenindustrie en kasmaterialen. En dan pas, met maar € 3,8 miljard, groente en fruit. Waarvan een schamele 4% bio. En dat moet in 2030 naar 15% …

Stoppen met gif heeft alleen voordelen

Nu had ik een idee. Wat als we stoppen met gif. Dat scheelt alvast in de kosten op de begroting. Dan kunnen we de wereld geen goedkoop voedsel meer aansmeren en hebben we geen landbouwsubsidies meer nodig, die veelal toch naar de grote jongens en meisjes gaan. Ook kan dan de btw op vers en onbewerkt naar 0% en hebben we ruim voldoende cash om alle bloemen- en suikerbietentelers uit te kopen of verplicht te laten omschakelen naar biogroente. Als klap op de vuurpijl hebben we schoner oppervlaktewater, geen kunstmestfabriek meer nodig en houden we misschien een groot deel van de € 35 miljard in de pocket. Dit alles in lijn met de verkiezingsuitslag met de BBB als winnaar van de provincie, Waterschappen en Eerste Kamer. Zie ik eindelijk eens een partij die durft te kiezen voor duidelijk en logisch beleid… maar of ik het ermee eens ben?

Bekijk meer

Delen

David Luyendijk
David Luyendijk

Biologisch groenteteler in Roelofarendsveen (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin