Doorgaan naar artikel

Nieuwigheden demoveld Rijk Zwaan

“De gewasontwikkeling is snel gegaan, maar we kunnen nog steeds mooie proeven en rasvergelijkingen laten zien” vertelt coördinator Arno Van Oers over ‘zijn’ demoveld in Fijnaart. Hier staat een groot deel van het assortiment vollegrondsgroenten van Rijk Zwaan, met bestaande en met nieuwe rassen. Belangstellenden kunnen er deze week – alleen op afspraak – nog gaan kijken.

Nieuw is het broccoliras Larsson RZ. Iets trager dan het standaardras, met een mooi scherm dat lang houdbaar is. “Ik verwacht dat het een topper gaat worden”, aldus Van Oers. “We merken nu ook – met de huidige weersomstandigheden – dat Larsson sterk is op doorwas.”

Broccoliras Larsson, kan eventueel zonder problemen uitgroeien met grote schermen. - Foto's: Joost Stallen

Broccoliras Larsson, kan eventueel zonder problemen uitgroeien met grote schermen. – Foto’s: Joost Stallen

Ormonde is een bloemkoolras voor de zomer, en momenteel her en der te zien bij bloemkooltelers in het zuidwesten. Met 70 tot 75 groeidagen, planten in mei, juni, juli.

Bloemkoolras Ormonde.

Bloemkoolras Ormonde.

Teama is een spitskoolras voor het vroege en late segment, of voor snijderijdoeleinden. Sterkt tegen barsten en kan in de zomer royaal uitgroeien. Het alternatief voor wat fijnere spitskool is het ras Tourima.

Knox en Knox Core

In slagewassen is het assortiment met het door Rijk Zwaan ontwikkelde Knox en Knox Core uitgebreid. Knox is de eigenschap die zorgt dat de snijvlakken minder snel verkleuren na versnijden van het blad. Dat is gunstig voor verwerking in de snijderij.

Knox en Knox Core voorkomen dat plantsap dat uit de (snij)wond vrijkomt reageert met luchtzuurstof en daardoor verkleurt.

Knox en Knox Core voorkomen dat plantsap dat uit de (snij)wond vrijkomt reageert met luchtzuurstof en daardoor verkleurt.

Knox Core voorkomt dat de pit van een hele krop na het oogsten snel verkleurt. Dat is met name van belang voor de presentatie van sla voor de verse markt. De verkleuring treedt in alle gevallen op door oxidatie: plantsap dat uit de (snij)wond vrijkomt gaat een reactie aan met zuurstof uit de lucht.

Een uur na oogst, links niets, rechts Knox Core.

Een uur na oogst, links niets, rechts Knox Core.

De grootste uitbreiding met de Knox eigenschap betreft de Salanovatypes. Bij deze gewassen worden de blaadjes bij de oogst losgesneden, dus met een snijvlak onder elk blad. De Knox Core eigenschap is onder andere van toepassing bij 2 nieuwe ijsbergslarassen 45-188 RZ en 45-165 RZ. Er is veel belangstelling voor bij retail, zowel in het binnen- als in het buitenland, aldus Van Oers.

Voor Rijk Zwaan in 2018 het jaar van de wereldwijde introductie van 2 wilde rucolarassen (rassen Sinope en Themisto) en 1 gecultiveerd rucolaras (Sparkle). De wilde varianten hebben gekarteld blad en zijn scherp van smaak. De gecultiveerde variant heeft blad met een vorm die gaat in de richting van rondbladige spinazie, met een zeer hete smaak.

  • Wilde rucola.

    Wilde rucola.

  • Gecultiveerde rucola.

    Gecultiveerde rucola.

Ook nieuw is Crystal sla (ras Lalique), te beschouwen als een combinatie van batavia- en ijsbergsla. Lalique is geschikt voor de teelt in de grond of op water, geeft in de watercultuur weinig celstrekking (elongatie) en is sterk op schot. De beperkte celstrekking voorkomt het ontstaan van een flodderig gewas. Lalique is sinds kort recent beschikbaar, nu al met aanvragen voor de Japanse, Scandinavische en Russische markt. Verwacht wordt dat het gewastype ook in de Benelux voet aan de grond kan krijgen, naast en in plaats van ijsbergsla.

Crystal sla.

Crystal sla.

Knolselderijkroket

Stel dat kroketten en bitterballen een vulling zouden hebben zonder vlees, met in plaats daarvan een vulling op basis van knolselderij. Zou u die dan eten? Knolselderij heeft van zichzelf een nootachtige smaak en een wat vettig aandoende structuur, maar zonder werkelijk veel vet te bevatten.

Nederlandse en internationale bezoekers aan het demoveld in Fijnaart krijgen elke dag de kans de bijzondere bitterballen te proeven en het smaakresultaat te beoordelen. Het recept is ontwikkeld door Rijk Zwaan.

De internationale proeverij volgt op een eerder gehouden vergelijking onder meer dan 100 consumenten tussen verschillende typen kroketten. De gewone kroketten werden in dit onderzoekje gewaardeerd met een 5. De knolselderijkroketten scoorden een gemiddelde van 7.

Arno van Oers (midden) in de weer met bitterballen voor Brazilliaanse bezoekers die deze balletjes nog nooit eerder hadden gezien.

Arno van Oers (midden) in de weer met bitterballen voor Brazilliaanse bezoekers die deze balletjes nog nooit eerder hadden gezien.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin