Nieuwe toetsmethode voor ToBRFV

20-10-2020 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

WUR-onderzoekers hebben een nieuwe snelle en specifieke detectiemethode voor het ToBRFV ontwikkeld.

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een nieuw zogenaamd antiserum ontwikkeld dat Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) moeiteloos en zeer specifiek kan aantonen in geïnfecteerd plantmateriaal en zaden. Het antiserum kan gebruikt worden in DAS-ELISA, een toetsmethode die algemeen wordt gebruikt door keuringsdiensten en kwaliteitslaboratoria van zaadbedrijven.

Lage reactie op verwant virus

Deze toets helpt zaadproducenten en veredelaars van groentegewassen om zekerheid te krijgen over de gezondheid van zaadpartijen, jonge planten en uitgangsmateriaal. Het antiserum reageert specifiek op een breed scala aan ToBRFV-isolaten en laat een lage reactiviteit zien op verwante tobamo-virussen. Het antiserum is nu beschikbaar voor gebruik in routinematige kwaliteitscontrole.

Strenge eisen zaadpartijen

ToBRFV is nauw gerelateerd aan het tabaksmozaïekvirus (TMV) en het tomatenmozaïekvirus (ToMV), alle drie behorend tot de groep van tobamo-virussen. ToBRFV doorbreekt echter bestaande resistenties in tomaat tegen TMV en ToMV. Tobamo-virussen zijn zeer besmettelijk en worden makkelijk via contact (mechanisch) verspreid. Daarnaast zijn deze virussen via zaad overdraagbaar op jonge planten. ToBRFV is sinds 1 oktober 2019 een (gereguleerd) quarantaine-organisme in de Europese Unie en sinds eind augustus 2020 gelden er strenge eisen ten aanzien van zaadpartijen.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer