Doorgaan naar artikel

Nieuwe toelating trayplaatbehandeling kool in aantocht

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Voor de behandeling van koolvlieg en koolmot in sluitkool, spruitkool, bloemkool en broccoli heeft FMC Agricultural Solutions een aanvraag lopen voor de toelating van een nieuw middel. Het middel is bedoeld als trayplaatbehandeling en FMC hoopt de toelating voor aanvang van het nieuwe seizoen binnen te hebben.

Om planten na uitplanten te beschermen tegen koolvlieg en koolmot is er de toepassing van Tracer op de trayplaten. Ook als trayplaatbehandeling zit een middel van FMC Agricultural Solutions in de procedure voor toelating en die wordt voor de start van het nieuwe seizoen verwacht. FMC is een Amerikaanse fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen die al een aantal jaren in Europa actief is en sinds november 2017 ook in Nederland.

8 weken bescherming

Volgens de fabrikant biedt het middel de plant in de eerste 8 weken van de teelt bescherming tegen koolmot, koolvlieg, aardvlooien en bladluizen. Daarmee is het middel een prima alternatief voor Cruiser, mocht dat middel van de markt verdwijnen. Van Mundial is inmiddels bekend dat het in 2018 nog gebruikt mag worden als zaadcoating. Dat betekent dat zaad voor de teelt in 2019 dit jaar nog gecoat mag worden.

Trayplaatbehandeling

De 8 weken werkingsduur van het nieuwe middel betekent dat pas tegen het einde van die periode met aanvullende gewasbehandelingen tegen de genoemde insecten begonnen hoeft te worden. De fabrikant waarschuwt al wel niet pas ná die 8 weken te beginnen met een gewasbehandeling om te voorkomen dat de plant een korte tijd geen bescherming meer heeft. Het middel moet in het kluitje terecht komen, vandaar dat een trayplaatbehandeling nodig is, geeft Anton Bom van FMC aan. Met het drippen van planten is nog geen ervaring opgedaan.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin