Doorgaan naar artikel

Nieuwe Tig’air van Bionalan trekt groot onkruid uit

Na een ontwikkelingsproces van meer dan vier jaar, introduceert de Noord-Franse fabrikant Bionalan een 6 meter brede versie van de Tig’air-onkruidtrekker. De naam komt van het Franse ‘tige’ (stengel) en ‘air’ (in de lucht trekken).

Het eerste prototype van de 6 meter brede Tig’air werd onlangs in Noord-Frankrijk gedemonstreerd. Komende winter volgt de eerste serie, want er zijn er inmiddels zeven van verkocht. Er is ook nog één exemplaar van 3 meter. In de Benelux is Agri Bio-Solutions de importeur, meldt De Loonwerker.

Cilinder met trekrollen

De Tig’air bestaat in essentie uit een grote cilinder die onkruidstengels uit de grond trekt via trekrollen. Over de volledige werkbreedte van de machine zitten schoepen die via de cilinder ronddraaien. Er zijn telkens twee tegenover elkaar geplaatste schoepen die bij het ronddraaien tegen de trekrollen komen en de stengels uittrekken. De aandrijving gaat via de aftakas die twee tandwielen aandrijft. Het ene zorgt voor het draaien van de achterste rollen, het andere tandwiel drijft de cilinder aan. De machine werkt in zijn geheeld met kettingen. De aftakas van de trekker draait op 400 toeren.

Machine werkt

De machine is ontwikkeld voor het aanpakken van onkruiden als melganzenvoet en distels. Gewassen waarin deze machine kan werken, zijn groenten zoals peen en witlofwortels. Het nadeel is dat er aanhangend zand aan de wortels van de uitgetrokken onkruiden in het gewas terecht komen. Daarom is de machine niet geschikt voor bijvoorbeeld bladgewassen.

Kleine verbeterpunten

Het afstellen is eenvoudig: de rollen moeten net boven de bladeren van het gewas komen. Tijdens de demo valt op dat de machine in grote mate het werk doet waarvoor ze bedoeld is. Echt heel grote planten gaan niet altijd mee, omdat de voorkant van de machine deze plat duwt en ze de schoepen ze daarna moeilijker kunnen pakken. “Dat is op te lossen door bij de volgende versie de aftakas wat hoger te plaatsen”, geeft verkoper Julien Lambert aan. Ook een gewasgeleider, bredere en meer schoepen zitten nog in de pipeline als verbeteringen.

Share this

Afbeelding
Martin Smits

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin