Doorgaan naar artikel

Nieuwe test voor bodemschimmels

Foto: HortiServices

Foto: HortiServices

Er is een nieuw systeem op de markt om de aanwezigheid van (bodem)schimmels rondom de wortels te monitoren.

Het SchimmelsAlert systeem is op de markt gebracht door een startup-bedrijf van een Britse onderzoeksinstelling die de methode heeft ontwikkeld. Het maakt gebruik van de SporSenZ, een sensor die in de bodem, het water of substraat wordt geplaatst. De sensor is gevuld met gel, met daarin een chemische samenstelling die wortels nabootst. Dit stofje wordt ook naar de bodem afgegeven, wat schimmels actief aantrekt. Volgens (voor Nederland en België) exclusief distributeur HortiServices groeien schimmels daardoor in de praktijk in ongeveer dezelfde verhoudingen de sensor binnen als dat ze in de bodem aanwezig zijn.

Ook gunstig bodemleven geïdentificeerd

Nadat de schimmel-kweekkamer in de sensor volledig gevuld is, verandert deze van kleur en kan hij terug gestuurd worden naar een laboratorium inde UK. Via DNA-analyse wordt bepaald welke schimmels aanwezig zijn. Dit geldt zowel voor schadelijke ziekteverwekkers als voor gunstige bodemleven-schimmels. Dat laatste is meestal nog niet standaard bij gangbare grondmonster-analyses.

Lees verder onder foto

De sensoren voor bodemschimmels. - Foto: HortiServices

De sensoren voor bodemschimmels. – Foto: HortiServices

Stabiel

Een ander voordeel, ten opzichte van grondmonsters trekken, is dat de schimmelmassa in de gel stabiel blijft, waar in grond soms nog veranderingen in de microbiële balans kunnen optreden in de tijd tussen bemonstering en analyse. Verder worden met het SchimmelsAlert-systeem alleen de actieve levende micro-organismen geanalyseerd die de kweekkamer in groeien, waar in bodemmonsters ook dode micro-organismen meegeteld worden die daar soms al tot tientallen jaren stabiel in de bodem aanwezig kunnen zijn.

Meerdere modellen

Er zijn verschillende modellen van de sensor leverbaar, met naaldlengtes van 8 centimeter (meestal gebruikt in de bodem), of 4,5 centimeter (om te gebruiken in bijvoorbeeld substraatmatten). Er is een apart model leverbaar om water te bemonsteren.

Aanschaf van een sensor kost, buiten de eenmalige introductiekorting, € 155,-. Dit is inclusief de bijbehorende monster-analyse en transportkosten.

Video met uitleg systeem op YouTube

Beheer
WP Admin