Doorgaan naar artikel

Nieuwe technieken voor betere teelt op de Biobeurs

Voor vollegrondstelers vielen op de Biobeurs in Zwolle enkele teeltnieuwtjes te bespeuren, zoals de JBM Mulcher, de EMI bodemsensor en het AviTrac-vogelafweersysteem.

De Biobeurs in Zwolle staat steeds meer in het teken van ‘Food’. Volgend jaar wil de organisatie de beurs bovendien klimaat-neutraal gaan opzetten. Beide ontwikkelingen sluiten haarfijn aan bij trends in de maatschappij. Toch waren er ook enkele nieuwigheden te vinden, bruikbaar in de dagelijkse praktijk op het veld.

JBM Mulcher. - Foto: Stan Verstegen

JBM Mulcher. – Foto: Stan Verstegen

JBM Mulcher

Importeur van de JBM Mulcher in Nederland is W.N. Kramer in Burgerbrug. Deze aangedreven schijveneg werkt onkruiden, gewasresten en groenbemesters zo’n 3 centimeter door de grond. Omdat het gewas niet tot moes wordt geslagen vóór het door de grond werken, verteren gewasresten volgens Kramer veel beter dan bij klepelen of frezen. Bovendien vindt het inwerken oppervlakkiger plaats dan bij gewoon eggen of frezen. De gewasresten verdrogen en verteren daardoor sneller. De machine is er in meerdere werkbreedten tussen 1,50 en 3 meter en kost rond € 20.000 (exclusief btw).

Lees verder onder de foto.

Dual EM 2-1S-bodemscanner. - Foto: Stan Verstegen

Dual EM 2-1S-bodemscanner. – Foto: Stan Verstegen

EMI bodemsensor

Soil Services uit Emmen heeft een Dual EM 2-1S bodemscanner die de bodem met een elektromagnetische inductiesensor (EMI-sensor) scant op elektrische geleidbaarheid ofwel ec-waarde. De scanner wordt onder meer door het Limburgse fruitbedrijf en medeontwikkelaar Fleuren in de praktijk gebruikt.

Het apparaat zit op een soort slee en wordt achter een Quad over een braak perceel getrokken. Het verricht vijf metingen per seconde en het scannen gebeurt op één baan per 5 meter. De uitgelezen data op USB-stick verwerkt een computer tot een overzichtskaart die de verschillen in vier ec-klassen zichtbaar maakt. Vanaf een perceeloppervlakte van 3 hectare worden vervolgens vier grondmonsters genomen, op de meest extreme plaatsen. Die grondmonsters worden onder andere geanalyseerd op pH, organischestofgehalte en nutriëntengehalten. Aan de hand van alle gegevens wordt een taakkaart gemaakt waarmee de teler plaats-specifiek kan gaan bemesten.

De scan kost € 100 per hectare, elk grondmonster kost eveneens € 100. Op percelen van minder dan 3 hectare volstaan drie grondmonsters en volgt een overzichtskaart in drie ec-klassen. Het maken van een taakkaart is bij de kosten inbegrepen.

Lees verder onder de foto.

AviTrac 18S-vogelafweer. - Foto: Stan Verstegen

AviTrac 18S-vogelafweer. – Foto: Stan Verstegen

AviTrac vogelafweer

Nieuw in het assortiment van CropShop is het AviTrac 18S vogelafweersysteem. CropShop ziet het systeem dat vogelgeluiden produceert als een tussenoplossing tussen knalapparatuur en het preventief aanbrengen van wildnet. Het nadeel van knalapparatuur is de geluidsoverlast, het nadeel van wildnet is dat het veel arbeid vraagt.

De AviTrac kan het geluid van diverse roofvogels produceren, de keuze is afhankelijk van het ‘doeldier’. De intensiteit, frequentie en tijdblokken zijn instelbaar. Op het apparaat staan twee megafoons, de energie komt van een oplaadbare accu die één keer in de drie weken moet worden opgeladen. Optioneel zijn een zonnepaneel, een beschermend slot en een grondverankering. Het beste is om de AviTrac meteen na het planten – dus preventief- te plaatsen en niet pas als er duiven, kraaien of ander gevogelte op het perceel te vinden zijn. Eén apparaat bestrijkt 4 hectare. De kosten zitten tussen € 600 en € 700 (exclusief btw).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin