Doorgaan naar artikel

‘Nieuwe ronde rabarber met hopelijk betere prijzen’

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Sinds de laatste dagen van november is Niek Gielens van Niek Gielens Rabarber in Venray-Heide aan het oogsten in zijn eerste ronde vervroegde rabarber.

Begin november gingen de planten de koelcel in om dagelijks negen koude-eenheden op te doen. Niek Gielens: “De oogst is goed verlopen, de productie is iets lager dan we gewend zijn te halen. Misschien is dat toch een gevolg van de droogte. Hoewel we veel beregend hebben, zijn de planten wat lichter gebleven.”

Ook is het volgens de rabarberteler zo dat deze planten vroeg in de koelcel zaten en er daardoor warmer zijn ingegaan dan bij later rooien. “De planten voor de tweede ronde zijn dan ook zwaarder, die hebben nog een periode met natuurlijke neerslag meegemaakt. Maar sowieso haal je in de tweede ronde altijd een hogere productie dan in de eerste ronde”, aldus Gielens rond 20 december.

Vraag ver onder de maat

In december was de vraag naar rabarber ver onder de maat. “Peeters-Bonten Rabarber verhandelt onze rabarber, maar je kunt het effect van corona in de voor ons gebruikelijke handelskanalen goed merken. Restaurants zijn natuurlijk dicht, maar er vliegen bijvoorbeeld ook veel minder vliegtuigen richting Amerika. Daardoor is de vrachtruimte beperkt en per palletplaats ook flink duurder. Misschien heeft de aanstaande Brexit ook invloed, maar dat zal de toekomst uitwijzen.”

‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen’

Hoe dan ook, de tegenvallende vraag leidt tot moeizame prijzen. “Je ziet het ook aan de klokprijzen bij ZON fruit & vegetables. Begin december zat de prijs daar nog op zo’n € 2 per kilo, maar al snel zakte dat naar € 1. Momenteel zit de prijs daar rond € 1,40. Dat zijn slechte prijzen als je dat vergelijkt met de prijzen van vorig jaar in deze periode.” Het is dan ook niet erg dat de oogst van de eerste ronde op zijn einde begint te lopen. “Ik hoop dat de prijsvorming in de volgende ronde(s) weer beter zijn. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe prijzen, zal ik maar zeggen.”

Koude-eenheden sprokkelen

Die nieuwe ronde wordt 28 december ingezet, de derde rond volgt tien dagen later. De planten hiervoor zitten allemaal in de koelcel, de planten voor de vierde ronde moeten het hebben van de natuurlijke koude. “Het is net als vorig jaar heel erg sprokkelen wat de koude-eenheden betreft. Vorig jaar zaten we rond deze tijd op 186 punten, nu nog maar op 150. Er is maar één week geweest dat het echt een beetje aantelde.”

Continue aanbod

Gielens zorgt samen met zijn collega Johan Trouw uit Etten-Leur dat Peeters-Bonten Rabarber een continue aanbod aan rabarber heeft. “Onze eerste ronde loopt nu op zijn einde, Johan levert dan tot aan onze tweede ronde, waar wij eind januari aan beginnen. Zo wisselen we elkaar af en kunnen we vanaf eind november tot in april vervroegde rabarber in de markt zetten, zonder elkaar te veel te beconcurreren.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin