Doorgaan naar artikel

Nieuwe rassen voor krimpend areaal vleestomaten

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Het areaal vleestomaten in Nederland en Vlaanderen was al gekrompen naar 100 hectare en krimpt het komend seizoen nog wat verder.

Dat blijkt uit een rondgang langs de zaadbedrijven die nu hun rassen aan de man brengen voor het komend seizoen vanaf het vroege voorjaar 2024. De teelt heeft zich grotendeels teruggetrokken naar België.

In het segment vleestomaten van 250 gram+ zal er in Nederland 10-15 hectare van de E15B.42750 van zaadbedrijf Enza gaan worden geplant. De nieuwkomers in het grove vleestomatensegment (voornamelijk België) zijn E15B.43148 en de E15B.43149. Van beide rassen samen is het totaal verwachte areaal 30 tot 40 hectare. In het segment van de kleine vleestomaten in België vult de Tobinaro van Enza komend seizoen 80-85% van het areaal in.

Syngenta heeft het kleine vleestomatenras Ebrando, een productief en kwalitatief goed ras met vruchten van 160 gram. Dit ras wordt alleen in België geteeld op een kwart van de ruim 90 hectare standaard tomaat. Goutine van Hazera is een kleine vleestomaat met een goede smaak en heeft een hoge Brix-waarde boven 6. Het areaal blijft stabiel.

Wel of geen ToBRFV-resistentie

Buvena van Syngenta heeft een mooi geribde, dieprode vrucht. Dit ras wordt al meerdere jaren in België succesvol commercieel geteeld op 20 hectare. Altadena is een ras met een hoge productie, stabiele vruchtgewicht en goede houdbaarheid. Volgend jaar wordt getest met een ToBRFV-resistente opvolger.

Ferreira (De Ruiter) is een resistente vleestomaat met de productie en grofheid van vergelijkbare vatbare rassen. Dit ras wordt nu geïntroduceerd in de belangrijkste markten in Europa.

Coeur de Boeuf van Syngenta en Hazera

Vleestomaat specialty Coeur de Boeuf wordt ook voornamelijk in België geteeld. Er zijn twee hoofdrassen: Arawak en Gigawak, beiden van Syngenta. Arawak heeft een goede productie door een groot aantal bloemen per tros. De vruchtvorm is het hele seizoen constant en kleurt van binnenuit. De mooie vorm herinnert aan traditionele tomatensoorten. De houdbaarheid is goed. De tomaten van dit ras worden gewaardeerd door de smeuïge textuur met weinig zaden.

Gigawak heeft een generatieve plant met goede zettingscapaciteit en uitgebreid resistentiepakket. Het ras is sterk tegen neusrot. De vruchtvorm is gelijkmatig geribd. Het zijn stevige vruchten met een goede houdbaarheid en mooie egale doorkleuring.

Van het Coeur d’Albenga-type Diletto (Hazera) neemt het areaal toe. In België stond dit seizoen 10 hectare van dit ras. De uitbreiding komt vooral vanwege het sterkere planttype en hogere totaalproductie. Het ras is ongevoelig voor neusrot.

Lees in het digitale Groenten & Fruit Magazine van deze week op pagina 28 een breed overzicht van rassen voor de onbelichte tomatenteelt

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin