Nieuwe poging btw-verlaging groente en fruit

20-06-2016 | Laatste update op 03-10 | |
Nieuwe poging btw-verlaging groente en fruit
Nieuwe poging btw-verlaging groente en fruit

De Partij voor de Dieren en de SP hebben per motie voorgesteld voor groente en fruit btw te schrappen.

GroenLinks en PvdD hadden dat al in hun verkiezingsprogramma staan. De SP sluit zich nu hierbij aan. Zo’n nultarief zou er moeten komen voor biologische en gangbare groente en fruit, blijkt uit de motietekst.

Volgens de PvdD is dit het moment om te kiezen voor zo’n nultarief. De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd de btw-richtlijn te willen aanpassen. Bij elk debat de afgelopen jaren over de wijziging van het btw-tarief verwees het kabinet naar de zeer strikte Europese btw-richtlijn. Die schrijft voor dat er alleen een hoog en een laag tarief mag worden vastgesteld, geen 0-tarief.

De Europese Commissie heeft aangekondigd de btw-richtlijn te willen aanpassen. Dit biedt Nederland de kans om voor een groenere en flexibelere btw-richtlijn te strijden, stelt de PvdD.

belastingdruk

In 2014 stelde de PvdD al kamervragen over de btw-heffing. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma zei toen dat zo’n zo’n maatregel niet in het fiscale beleid past dat het kabinet de komende jaren wil ontwikkelen.

Volgens Dijksma streeft het kabinet juist naar minder uitzonderingen in BTW en dus minder complexiteit. Nederland wil een verschuiving van de belastingdruk van arbeid en ondernemen naar consumptie. Juist door minder differentiatie kunnen de tarieven op arbeid verlaagd worden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer