Doorgaan naar artikel

Nieuwe opzet Duitse aspergebeurs slaat aan

Een combinatie van een beurs, bustour en demonstraties van machines. Dat is de nieuwe opzet van de asperge- en aardbeibeurs Interaspa Praxis in het Noord-Duitse Visbek.

Standhouders en bezoekers bestempelden de nieuwe opzet tijdens de beurs op 6 en 7 september als geslaagd. Lees meer bijzonderheden over de getoonde machines en uitrusting in Groenten & Fruit editie 21 die donderdag 12 oktober verschijnt.

 • Bij een proef met het zaaien van een mix aan groenbemesters om het onkruid in de looppaden te onderdrukken voldeed de mix van Inkarnaatklaver, Italiaans raaigras en winterwikke (rechts op de foto) goed qua bedekking en onderdrukking. - Fotos: Stan Verstegen

  Bij een proef met het zaaien van een mix aan groenbemesters om het onkruid in de looppaden te onderdrukken voldeed de mix van Inkarnaatklaver, Italiaans raaigras en winterwikke (rechts op de foto) goed qua bedekking en onderdrukking. – Fotos: Stan Verstegen

 • Bij de mix van Lupine, zomerwikke, Japanse haver, nigerzaad, lijnzaad, Seradelle en Alexandrijnse klaver (links op de foto) werden sommige soorten veel te hoog. De andere mixen die slecht voldeden waren Italiaans raaigras met Inkarnaatklaver, Alexandrijnse klaver en witte klaver en de mix van Perzische klaver en Alexandrijnse klaver. De proef werd uitgevoerd door de Landwirtschaftskammer Niedersachsen.

  Bij de mix van Lupine, zomerwikke, Japanse haver, nigerzaad, lijnzaad, Seradelle en Alexandrijnse klaver (links op de foto) werden sommige soorten veel te hoog. De andere mixen die slecht voldeden waren Italiaans raaigras met Inkarnaatklaver, Alexandrijnse klaver en witte klaver en de mix van Perzische klaver en Alexandrijnse klaver. De proef werd uitgevoerd door de Landwirtschaftskammer Niedersachsen.

 • De absorptiematjes van Atoplan Products uit Toldijk zijn 10 bij 20 centimeter en passen in de sleuven van minitunnelfolie. Het materiaal absorbeert water en zwelt daardoor op tot een gewicht van 0,5 kilo. Per meter minitunnel zijn vier matjes nodig; twee aan iedere kant. Dat is 2 kilo verzwaring.

  De absorptiematjes van Atoplan Products uit Toldijk zijn 10 bij 20 centimeter en passen in de sleuven van minitunnelfolie. Het materiaal absorbeert water en zwelt daardoor op tot een gewicht van 0,5 kilo. Per meter minitunnel zijn vier matjes nodig; twee aan iedere kant. Dat is 2 kilo verzwaring.

 • De ‘Stunk-Duftsäulen’ van J. Grewe Handel&Beratung uit Lennestadt zijn in Nederland te koop als Tupoleum geurzuilen. Het principe klinkt heel logisch: door met behulp van etherische oliën een brandlucht te verspreiden blijft wild als konijnen, hazen en reeën op afstand; wild mijdt immers vuur. De lucht wordt zes maanden verspreid. Op de foto een opengesneden zuil met daarin blokken oasis die de vloeistof opzuigen en afscheiden.

  De ‘Stunk-Duftsäulen’ van J. Grewe Handel&Beratung uit Lennestadt zijn in Nederland te koop als Tupoleum geurzuilen. Het principe klinkt heel logisch: door met behulp van etherische oliën een brandlucht te verspreiden blijft wild als konijnen, hazen en reeën op afstand; wild mijdt immers vuur. De lucht wordt zes maanden verspreid. Op de foto een opengesneden zuil met daarin blokken oasis die de vloeistof opzuigen en afscheiden.

 • De zuilen moeten in driehoekverband staan, twee in de hoofdwindrichting en een daar tegenover in het midden van de andere twee zuilen. Bij grotere oppervlakten worden steeds drie clusters van meerdere zuilen gebruikt.

  De zuilen moeten in driehoekverband staan, twee in de hoofdwindrichting en een daar tegenover in het midden van de andere twee zuilen. Bij grotere oppervlakten worden steeds drie clusters van meerdere zuilen gebruikt.

 • Om (in blauwe bes) stroken onkruidvrij te houden heeft Mantis ULV uit Vaassen de Mankar Carry, Mankar Roll en Mankar Drive-P. De Carry is een draagbare spuitlans; de Roll staat op één wiel zoals een kruiwagen. De Drive-P is geschikt om voorop of achter een trekker te hangen. Er wordt gewerkt met een druk van 2,5 bar. Alle Mankarsystemen zijn voorzien van een 12 Volts accu. De accu’s werken 8 (Carry en Roll) tot 16 uur (Drive-P).

  Om (in blauwe bes) stroken onkruidvrij te houden heeft Mantis ULV uit Vaassen de Mankar Carry, Mankar Roll en Mankar Drive-P. De Carry is een draagbare spuitlans; de Roll staat op één wiel zoals een kruiwagen. De Drive-P is geschikt om voorop of achter een trekker te hangen. Er wordt gewerkt met een druk van 2,5 bar. Alle Mankarsystemen zijn voorzien van een 12 Volts accu. De accu’s werken 8 (Carry en Roll) tot 16 uur (Drive-P).

 • Voor de toepassing van herbiciden tussen ruggen heeft Purivox uit Ottersheim draaiende afschermkappen (Type Spraydome) ontwikkeld. De veerbelaste kappen gaan draaien als die tegen de zijkant van een asperge- of aardbeirug komen. De doorsnede van zo’n kap is 400 of 600 millimeter. Omdat de kappen draaien beschadigt de folie niet.

  Voor de toepassing van herbiciden tussen ruggen heeft Purivox uit Ottersheim draaiende afschermkappen (Type Spraydome) ontwikkeld. De veerbelaste kappen gaan draaien als die tegen de zijkant van een asperge- of aardbeirug komen. De doorsnede van zo’n kap is 400 of 600 millimeter. Omdat de kappen draaien beschadigt de folie niet.

 • Schröder Landmaschinen uit Langförden heeft speciale houders voor het oprollen en opslaan van dikke slangen met een doorsnede van 125 millimeter, zoals aanvoerslangen bij fertigatie in asperge. Er gaat 100 meter op een houder en het aantal aan elkaar gemaakte houders voor achterop de trekker kan oplopen tot 10 stuks.

  Schröder Landmaschinen uit Langförden heeft speciale houders voor het oprollen en opslaan van dikke slangen met een doorsnede van 125 millimeter, zoals aanvoerslangen bij fertigatie in asperge. Er gaat 100 meter op een houder en het aantal aan elkaar gemaakte houders voor achterop de trekker kan oplopen tot 10 stuks.

 • Basrijs heeft de folielegger aangepast, zodat de folie aan de zijkanten van een rug rechter en dieper de grond in gaat. Daartoe zijn achter de rol twee scharen gemonteerd en de machine is (zoals vroeger) weer van twee fietswielen voorzien om de folie dieper de grond in te drukken.

  Basrijs heeft de folielegger aangepast, zodat de folie aan de zijkanten van een rug rechter en dieper de grond in gaat. Daartoe zijn achter de rol twee scharen gemonteerd en de machine is (zoals vroeger) weer van twee fietswielen voorzien om de folie dieper de grond in te drukken.

 • Speciaal voor het bedrijf waar Interaspa Praxis georganiseerd werd, een megabedrijf met vooral aardbeien, werd de getrokken beddenrooier voor het rooien van aardbeiplanten verbreed tot 1,85 meter in plaats van de gebruikelijke 1,35 meter. Er werden aangedreven drukwielen gemonteerd, om bulldozeren van grond te voorkomen.

  Speciaal voor het bedrijf waar Interaspa Praxis georganiseerd werd, een megabedrijf met vooral aardbeien, werd de getrokken beddenrooier voor het rooien van aardbeiplanten verbreed tot 1,85 meter in plaats van de gebruikelijke 1,35 meter. Er werden aangedreven drukwielen gemonteerd, om bulldozeren van grond te voorkomen.

 • Met deze vierscharige ploeg van Schröder Landmaschinen uit Langförden worden T-tape slangen uit de grond getrokken en daarna de grond meteen geploegd. De machine wordt gebruikt aan het einde van een meerjarige teelt om de T-tape die ondergronds midden in het looppad ligt uit de grond te trekken en tevens de grond te bewerken.

  Met deze vierscharige ploeg van Schröder Landmaschinen uit Langförden worden T-tape slangen uit de grond getrokken en daarna de grond meteen geploegd. De machine wordt gebruikt aan het einde van een meerjarige teelt om de T-tape die ondergronds midden in het looppad ligt uit de grond te trekken en tevens de grond te bewerken.

Bekijk een overzicht van alle artikelen over asperge en aardbei

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin