Doorgaan naar artikel

Nieuwe middelen Geoxe/Safir preventief tegen Botrytis

Nieuwe middelen Geoxe/Safir preventief tegen Botrytis

Nieuwe middelen Geoxe/Safir preventief tegen Botrytis

De afwezigheid van cyprodinil in de nieuwe Botrytisbestrijdende middelen Geoxe/Safir van gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Syngenta biedt de mogelijkheid het aantal residuen op aardbeien te beperken.

In het spuitschema voor doordragers worden Geoxe en Safir (uitsluitend fludioxonil) afgewisseld met Switch (fludioxonil + cyprodinil) met maximaal 3 toepassingen van de werkzame stof fludioxonil per oogstflush. Na een rustperiode, met de inzet andere Botrytismiddelen, kan de strategie met Geoxe/Safir en Switch herhaald worden. Zo wordt resistentie tegen werkzame stoffen voorkomen. Bij meeldauwgevoelige rassen kan bijvoorbeeld een combi gemaakt worden met groene gewasbeschermingsmiddelen.

Switch staat bekend als een van de sterkste middelen tegen Botrytis in aardbei.

Nieuwe middelen Geoxe/Safir preventief tegen Botrytis


Beperken

De combinatie in Switch van fludioxonil + cyprodinil heeft een preventieve en curatieve werking op Botrytis. Dat aantal van 2 kan echter lastig zijn indien er eisen zijn ten aanzien het aantal verschillende werkzame stoffen dat op het product gevonden mag worden. De inzet van Geoxe/Safir – alleen preventief tegen Botrytis – kan helpen het aantal werkzame stoffen te beperken.

De middelen werden dit jaar getoetst in een stellingteelt met doordragers, in vergelijking met een praktijkschema. De botrytisdruk was laag.

Geen Botrytis

In de toelichting op deze demoproef door onderzoeker/teeltadviseur Bart Jongenelen van Delphy werd duidelijk dat bij zowel de referentie als Geoxe/Safir onder de genoemde omstandigheden zelfs na 14 dagen bewaring bij 5 tot 7 graden geen botrytisontwikkeling op de vruchten gaf. De demonstratieproef werd uitgevoerd op basis van richtlijnen voor het toelatingsonderzoek.

Switch heeft ook nevenwerking op meeldauw, Geoxe/Safir hebben die niet. Dat is op te vangen door Geoxe/Safir te mengen met Karma of een ander groen gewasbeschermingsmiddel.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin